Парламентарната група на БСП внесе проекторешение за отмяна на санкциите срещу Русия. Това съобщи депутатът Антон Кутев. Според БСП България трябва да заяви пред ЕС, че санкциите срещу Русия вредят не само на икономическите, но и на политическите, културните и "всестранните" отношения. Според Кутев доводите на БСП са чисто икономически.

"Както за България, така и за цяла Европа санкциите дават изключително лош икономически резултат. Решението, което предлагаме на Народното събрание, e да се обяви срещу санкциите. За нас най-важният довод за отмяна на санкциите си остава икономическият интерес. България има поне няколко сектора на икономиката, които губят от тези санкции. Това е българският интерес, това е икономическият интерес, това са работни места и пари. Между другото част от статистиката показва, че за последните четири години стокообменът между Русия и САЩ се увеличил 4 пъти", каза още Кутев.

Депутатът Манол Генов допълни, че БСП винаги е била последователна в позицията си за отмяна на санкциите.

"Защо такива големи корпорации като "Сименс", "Фолксваген" спокойно си инвестират в Русия, печелят си своите парички, а България остава един забравен остров в Европа по отношение на развитието на търговията в това общо европейско пространство", попита Генов.