Хакерите от "ТАД груп" си общували 2 седмици преди ареста със сайта "Биволъ", изпратили са информация освен на собственика му Атанас Чобанов - и на Би Би Си и Ройтерс, което вече е посегателство върху националната сигурност, защото данните са излезли извън Република България.

Това обясни днес на брифинг прокурор Евгения Станкова от спецпрокуратурата, която е шеф на антитерористичния отдел.

Макар че задържаният вчера шеф на фирмата Иван Тодоров не иска да съдейства и да си даде паролите, е установено, че по "Телеграм" един от обвиняемите е провел скрит чат с "Биволъ". 

Дейността им е целяла да създаде паника и дестабилизация в държавата, обоснова се Стоянова защо те ще бъдат обвинени в тероризъм.

Целите тя определи като "една дейност, насочена срещу населението" и "срещу действащата в момента политическа система, форма на управление" и т.н..

"Както ви е известно, много хора вече започват да си вадят нови лични карти, притесняват се да не бъдат изтеглени кредити на тяхно име, да им се продадат колите, имотите и т.н... Елементът, че се всява смут и някаква паника в неограничен брой български граждани е налице", обяви прокурорката.

Целта на това деяние е именно такава: да се дестабилизира политическата обстановка в страната, правителството , и да се всеят такъв смут и страх у населението, което е и постигнато. Т.е. - имаме го налице и като реални действия."

Затова обвинението срещу Иван Тодоров (плюс търговския директор Георги Янков и изпълнителя Кристиян Бойков, б.р.) ще е в кибертероризъм, а мярката му за неотклонение ще се гледа днес при закрити врати, защото има чувствителна информация за държавата. Снети са показания от други служители на "ТАД".

Също така от фирмата събирали избирателно данни за търговски дружества, за хора на висши ръководни длъжности и на популярна хазартна игра. Освен за тях са събрани данни за 5,1 млн. граждани, поясни още прокурорката - ЕГН, номера на автомобили, какви ли не още факти.

Така например дейността им довела до факта, че служителите на НАП са изключително притеснени и на практика не могат да работят.

Прокурорката добави, че няма да дава повече изявления, защото те са следствена тайна... Освен едно:

"Ще ви кажа нещо, което представлява по-голям интерес може би, от журналистическа гледна точка за вас. Осъщесдтвено е посегателство върху сървъра на "Поливни системи", кото са пред парламента.

В данните, които се съдържат в материалите по делото, става въпрос, че е имало такова желание: че евентуално при преминаване на автомобили на различни - може би на държавен глава, или на гости на нашето Народно събрание - евентуално да бъде активирана поливната част пред парламента. С което да се създаде някакво затруднение в придвижването."