Снарядите, изстреляни по-рано днес от Северна Корея, са били балистични ракети. Те са били две и са прелетели около 250 км, съобщи Комитетът на началник-щабовете на въоръжените сили на Южна Корея, цитиран от Йонхап, предаде БТА.

Според южнокорейското министерство на отбраната изстреляните ракети са се отличавали от тези, които Северна Корея изстреля миналата седмица. 

В същото време Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на Южна Корея на оборудване и услуги за техническо обслужване на безпилотния летателен апарат RQ-4 на обща сума 950 млн. долара. Това съобщи днес управлението на министерството на отбраната на САЩ по отбранително сътрудничество и сигурност, цитирано от ТАСС.

То отговаря за доставките на военна техника и оръжие за чужбина по междуправителствени договори, за връзки между въоръжените сили на САЩ и други страни, за оказване на финансово и техническо съдействие на чуждестранни партньори на Вашингтон в сферата на отбраната.

В прессъобщението се отбелязва, че "предлаганата сделка ще бъде от полза за външната политика и целите на САЩ в сферата на националната сигурност, като се удовлетворят оправданите потребности на един от най-близките съюзници" на САЩ в региона.

Американската администрация вече официално е уведомила Конгреса на САЩ за приетото решение. Сега законодателният орган има 30 дни да проучи този нов военен контракт и евентуално да го блокира