Подкрепата за единствения кандидат за нов главен прокурор - сегашният заместник на Сотир Цацаров Иван Гешев, вече вали от всякакви посоки - не само надолу по веригата от различни подчинени нему районни и окръжни прокуратури. След като ректорът на Югозападния университет (Благоевград) изпрати становище "за" номинацията на Гешев, светлият му пример бе последван и от колегата му от Университета за световно и национално стопанство (УНСС) Стати Статев.

Статев е изпратил своето писмо за заявена подкрепа от името на колегите, обяснявайки тази подкрепа с това, че съсловието било застанало зад Гешев.

"(...) водени от разбирането, че трябва да бъдат уважени професионалното мнение и единодушната подкрепа за кандидатурата на г-н Иван Гешев за главен прокурор (...) от страна на Прокурорската колегия на ВСС, на прокурори, следователи (...), на НСлС" и др., "заявяваме подкрепата си за г-н Иван Гешев", пише Статев.

Любопитното е, че въпросното писмо, с дата 1 август, е публикувано днес в секцията "новини" на сайта самото държавно обвинение, а не на сайта на Висшия съдебен съвет, до когото е адресирано. Преди два дни ВСС създаде цяла секция, поставена на челно място на интернет страницата му, озаглавена: "ПУБЛИКУВАНИ СА СТАНОВИЩА НА ОРГАНИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ И НА ПРОФЕСИОНАЛНИ ОРГАНИЗАЦИИ В ПОДКРЕПА НА КАНДИДАТУРАТА НА ИВАН ГЕШЕВ – ЗАМЕСТНИК НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР, ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР".