Държавата ще отпусне по 300 лв. на всеки стопанин на домашни прасета при доброволно умъртвяване на животните. Това заяви премиерът Бойко Борисов след извънредна среща в Пазарджик с местните кметове и животновъди. Министър-председателят уточни, че тези средства са за личните стопанства, които попадат в 20-километровата санитарна зона.

"Аз също не понасям тъжни гледки. Полагаме огромни усилия да действаме така, както казва науката. Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лв. на двор, за да се възстановят щетите", коментира премиерът.

По-рано днес жители на 30 пазарджишки села изразиха недоволството си от превантивните мерки срещу африканската чума. 

Бойко Борисов посочи, че държавата е успяла успешно да се справя с африканската чума през последните две години, но по думите му, румънски туристи са внесли заразата чрез храна.

"Преди години като ми казаха за тази болест, а аз им казах "Добре, да заградим". И заградихме. Колко много свинско продадохме от тогава досега. С румънските туристи дойде, аз съм убеден. 75 хил. румънски туристи преминават границата. Те ядат, хвърлят”, заяви Борисов.