БНБ отказва да спазва закона и действа в противоречие с препоръките на Европейската комисия по отношение на случая „КТБ“. Това заяви пред Нова тв омбудсманът Константин Пенчев.

„БНБ няма право да излиза рамките на закона. Преди месец и повече обясних като юрист, че не само не трябва да надскачат рамките на закона, а трябва да го спазват. Нашето законодателство не познава такава фигура – една банка да стои затворена, да не й се взима лиценза и да се чака нещо... Това е работа на БНБ и тя не желае да я свърши“, бе категоричен омбудсманът.

Той поясни, че по закон, ако една банка за 7 дена спре плащанията си и БНБ прецени, че в близките дни тя няма да може да извършва тази дейност, то тя е длъжна да отнеме лиценза й и се отива към връщане на парите на вложителите. Ако БНБ прецени, че банката може да се оздрави, тя назначава особен надзор.

„Но не може за целия период на надзора банката да бъде затворена. Тя е под надзор и сигурно не може да изплати всичко наведнъж, но малко по малко може да почне да се издължава, добави Пенчев. - Не знам защо БНБ отказва да го прави. Отказва да спазва закона!“

Той бил „доста шокиран“ интервю на гуверньора Иван Искров, в което той нарекъл всички известни специалисти по банково дело в България „експерти“ в кавички, а само в БНБ били експерти без кавички.

„В момента и БНБ извършва „оздравяване“ в кавички“, отсече омбудсманът.

Според него абсолютно неоснователно гарантираните влогове не се изплащат. Всеки ден при него ходели вложители и му обяснявали защо им е нужно да си получат парите. А той им отговарял, че това не е негова работа, те можели, ако искат и на улицата да ги хвърлят, но по закон трябва да си ги получат.

На въпрос откъде ще дойдат недостигащите във фонда за гарантиране на влоговете 1,6 млрд. лева Пенчев каза:

„Законът е приет от държавата. Тя гарантира влоговете. Тя гарантира на всеки български гражданин влог до 100 000 евро“.

Решението било или държавата незабавно да фалира КТБ, или да започне да плаща.

„БНБ опитва да прехвърли картофа на политиците и отказва да вземе решение. Дори Народното събрание не може да нареди на БНБ да вдигне надзора или да фалира банката. Това е вредно за цялото общество, това събаря доверието в банковата системата“, каза Пенчев.

Попитан дали може да се чакат нови слухове срещу банковата система той заяви:

„Когато нямаме яснота и ясна позиция на компетентните органи и не се знае кой какво прави, или не го прави, това е благодатна среда за слухове. Каквото и да кажете на площада ще хване дикиш, както казва народът. Това е патова ситуация“.

Помолен да коментира изявлението на главния прокурор от Мизия за надскачането на закона, Пенчев заяви, че БНБ е поставила в абсурдно положение Сотир Цацаров. А на въпроса какво трябва да се направи още утре, бе категоричен: „Да се каже – оздравяваме или фалираме, какъв е тоя одит половин година?“