Изпускане на нервите.

Така съдия Петко Петков, бивш зам.- министър на правосъдието коментира пред БНР писмото на Иван Гешев до медиите.

В понеделник сутрин зам. главният прокурор и единствен кандидат за главен прокурор огласи своя позиция, в която едновременно благодари на колегите от прокуратурата, които "спонтанно" го подкрепят с десетки писма от цялата страна, но и се противопостави на опитите за представяне на "прокурорите и следователите като втора ръка магистрати, които нямат собствено мнение и гласуват под строй". Тези внушения били "видимо мотивирани от партийни, корпоративни и/или лични интереси, различни от тези на българските граждани" и "щяло да бъде "отговорено с всички позволени от закона средства"

"Изненадан съм, защото всеки магистрат, включително и кандидатите за главен прокурор, трябва да сдържат емоциите си. Това писмо ми звучи като изпускане на нерви", коментира съдия Петков.

"Не само вербално, но и жестомимично Гешев показва някаква агресия, което е твърде опасно качество за човек, натоварен с толкова много власт", смята още той.

Според Петков е притеснително, че в интервюто си пред БНТ Иван Гешев заяви, че трите власти трябва взаимно да си сътрудничат: "Чисто концептуално това е дълбоко погрешно. Действително трите власти не са откъснати една от друга, но те трябва взаимно да се контролират. Ако те си сътрудничат, каквото е желанието на кандидата за главен прокурор, те най-вероятно ще си сътрудничат срещу правата на гражданите и срещу обикновените хора".

Петко Петков коментира и изнасянето в медиите на доказателства от прокуратурата по различни разследвания и последният случай "ТАД Груп" като "опасна тенденция".

 "Опасна е тази тенденция, защото няма гаранция, че тези доказателства, които прокуратурата изнася, са в пълното. Защото по едно дело е рядко да има само доказателства, сочещи само за виновността. Прокуратурата по закон е длъжна да събира и доказателства за оневиняване на обвиняемите", каза той и уточни, че затова мястото, където се представят доказателствата е съдебната зала, а не медиите.

В понеделник следобед в Пловдив имаше втори протест на неформалната гражданска група "Понеделници за правосъдие".

Около 50 души се събраха тази вечер пред сградата на прокуратурата в Пловдив, за да изразят недоволството си, че Иван Гешев се състезава сам със себе си.

Преди ден подобен протест имаше и в Силистра.