Дете от Русе е било изследвано заради симптоми на западнонилска треска. Болестта, която се пренася чрез ухапване от комар, ще се докаже до края на деня с повторно изследване. Децата по-лесно преборват вируса, обясни пред бТВ директорът на Националния институт по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му „това е опасно заболяване, защото предизвиква възпаление на мозъка“.

Проф. Катранджиев уточни, че няма доказан бум на западнонилска треска у нас. Миналата година в България са регистрирани 15 случая на тази болест, като два са смъртни. Родните комари пренасят някои болести. Едни от най-изложените на ухапване от комари са рибарите, а основно насекомите хапят вечер и през нощта.

„Има доказателства, че чесън, мента, лавандула отблъскват комарите. Репелентите са много важни“, препоръча той.

Експертът посъветва майките да внимават с хигиената на децата си особено при затопляне на времето, понеже ентеровирусите също са опасни. Той обясни и че увеличеното количество кърлежи се дължи на валежите и топлото време, които са повече през тази година. Проф. Кантарджиев поясни и че случаите на предаваните от паразитите болести са намалели, понеже хората са се научили да пият антибиотик ендократно след изваждане на кърлежа.

Проф. Катранджиев коментира и чумата по свинете като посъветва стопаните да варят два пъти през няколко дни бурканите с месо, които правят по спешност в момента заради опасност
от бутолиново отравяне.