С до 5 хиляди лева може да бъде глобен влогър, който организира масово изкачване на връх Мусала. Походът се оказал в зона, в която не е разрешено струпването на много хора.

„1500 души покориха Мусала с мен, а държавата иска да ме глоби". Това е заглавието на клипа, който Слави Панайотов разпространи в социалните мрежи.

Той е познат с канала си в Youtube - The Clashers и с бестселъра “Топ мистериите на България“. Сочен е за един от най-влиятелните влогъри у нас.

 

 

„Обявих в интернет, че на еди коя си дата ще съм на лифта, събираме се и заедно изкачваме - просто група приятели, които се събират в интернет”, разказва влогърът. Той обяснява, че не е събирал пари от участниците. Нито е създавал туристическа група. 

 

 

На върха обаче се оказват в нарушение.

„Дойде едно момче и каза да отида с него. Даже не разбрах кой е и защо е. Просто дойдоха, вдигнаха ме и казаха „Елате с нас". Аз настоявах през целия път да разкажат за какво става въпрос, да намекнат- нищо. Дори вътре обясниха само и единствено, че ще ми пишат някакъв документ. Без изобщо да обяснят какво е нарушението и защо точно се случва на върха, а не долу. Казаха: „Ще ви пишем протокол", разказва пред бТВ влогърът.

Той отказал съдействие на служителите и отказал да се подпише.

От парк „Рила" обаче твърдят, че Слави Панайотов се е държал изключително грубо и е обиждал служителите. Колективният поход не бил разрешен.

„Въпросният господин се е държал изключително грубо, не е оказал никакво съдействие, позволил си е да обижда и парковата охрана”, обяснява Красимир Андонов, директор на дирекция Национален парк „Рила".

Влогърът изпратил писмо до няколко институции и предупредил за похода. Твърди, че няма отговор.

От парк Рила казват, че са забранили събитието.

„Самата пътека е зона за интензивен туризъм, от хижата нагоре е зона за ограничаване на човешкото въздействие. А самият връх Мусала - през него минава резерватната зона на централен рилски резерват. Такова масово мероприятие е в нарушение за плана за управление. Съответно му написахме, че не е допустимо в този район да се струпва такава голяма група от хора”, обяснява Красимир Андонов.

„Реших да се погрижа за сигурността на тези хора, като от собствения си джоб платя професионални планинари, водачи, планинска спасителна служба също дойде с нас”, контрира Панайто 

Парк „Рила" ще състави акт и наказателно постановление на влогъра.

„Глобите за физически лица са от 500 до 5000 лева, колко ще преценя... Ще преценя допълнително. По-скоро ще е към максимума”, казва директорът на дирекция Национален парк „Рила".

Слави Панайотов е решен да обжалва санкцията.

Масовото изкачване беше шумно обявено по всички медии. В самия ден имаше и тв включвания. Към феновете си в YouTube влогърът отправи предизвикателство да оставят телефоните и да покорят върха.Беше официално обявено, че стартът на изкачването е на 27 юли (събота) в 9,30. Сборният пункт е горната станция на лифта в Боровец.

Пред БНР Панайотов разказа какво предвижда изкачването:

“В 9,30 е събирането на горната станция на лифта “Ястребец“, кабинката в Боровец. Уговорили сме се лифтът да отвори малко по-рано, за да извози хората, ако има повече интерес. Така че това е часът и датата, които трябва да се знаят. Идеята е да се срещнем в 9,30 ч. след кратък инструктаж от спасителните служби, потегляме заедно нагоре. И според това колко хора ще дойдат, ще решим дали ще можем да атакуваме върха, както се казва, или не, защото все пак, ако дойдат много хора ще е трудно да се стигне навреме“.