Наталия Тена (дивачката Оша, помогнала на Бран Старк в тежкото му пътуване към Вала) и Милтос Йерулемо (Сирио Форел, първи меч на Браавос и „учител по танци“ на Аря Старк) пристигат в София през есента за третото издание на попкултурния фестивал „Анивенчър Комик кон“.

На 14 и 15 септември залите на „Интер експо център“ ще посрещнат актьорите от „Игра на тронове“ и Сам Джоунс – въплътил комиксовия герой Флаш Гордън в едноименния филм от 80-те; ще срещнат българската публика с популярни лица от света на косплея, ще се превърнат в арена за битки на майстори на компютърните игри… До събитието, създадено по модела на „Сан Диего комик кон“, остава малко над месец, но все още се очаква организаторите да обявят по-големи имена.

На миналогодишното издание панелът на „Игра на тронове“ предизвика голям интерес – през 2019 г. родната публика ще приветства Наталия Тена и Милтос Йерулемо. Йеролему е познат от първия сезон на сериала на НВО, когато бе назначен от Нед Старк за учител по фехтовка на дъщеря му Аря. Повечето може би го помнят с една от най-запомнящите се реплики за всичките осем сезона:

„Какво казваме на Бога на смъртта? „Не днес“.

На 15 септември той ще има собствена 60-минутна работилница по т. нар. в Браавос „воден танц“. Местата са ограничени до 20, билетите ще тръгнат в продажба на 7 август в 10 ч.

Британската актриса Наталия Тена ще предизвика интереса и на още едно фен общество – почитателите на сериала „Хари Потър“ за първи път ще получат шанса да се срещнат с част от любимите си актьори у нас. В магьосническите филми Тена бе Нимфадора Тонкс, появила се за пръв път в петия филм – „Орденът на феникса“. Актрисата се завръща в образа и за „Нечистокръвния принц“ и двете части на „Даровете на смъртта“, където персонажът ѝ загива в битка срещу Волдемор.

Познат от поредицата филми за момчето магьосник е и ирландецът Девън Мъри (Шеймъс Финигън), който също идва в София. Актьорът е участвал във всичките филми „Хари Потър“. Финигън е съученик на Потър и известен със своята несръчност при прилагане на заклинанията.

С голям интерес се очаква и гостуването на художниците, работили по създаването на комиксите на „Марвел“ и Ди Си – Скот Хана, Джим Калафиоре, Том Рейни. Идва и Уил Симпсън, един от екипа художници, създали изображенията на драконите, вълчищата и триоката врана в „Троновете“.

Във фестивала ще участват и родни интернет звезди – собствен щанд в двата дни ще имат Стен Дамянов и неговият кисел заек Просто Спас, както и приятелят му Тони Патето. Ще присъства и Неда Малчева, позната със забавните си уеб рисунки, описващи ежедневието на една средностатистическа майка.

Билетите вече са в продажба онлайн, както и на билетния център на НДК. Достъпът за деца до 7 години е безплатен, стига да имат придружител. Цените на билетите за децата от 8 до 12 години са с 50% отстъпка.

Площад Славейков