Началникът на щаба на сухопътните войски на Пакистан ген. Камар Джавед Баджва заяви на заседание днес, че армията ще предприеме "всякакви действия", за да подкрепи населението в спорния регион Кашмир, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изявлението му идва, след като Индия отмени специалния статут на своята част от областта.

"Пакистанската армия до самия край ще стои твърдо зад кашмирците в тяхната справедлива борба", обяви Баджва на заседание на висшето командване в Равалпинди. "Готови сме да предприемем и ще предприемем всякакви действия, за да изпълним задълженията си в това отношение", добави той.

Вчера Индия отмени конституционното положение, което дава на щата Джаму и Кашмир правото сам да изработва законите си. Щатът отдавна е гореща точка в отношенията между Ню Делхи и Исламабад.

Стъпката ще означава отмяна на правото на жителите да търгуват с пакистанската част на Кашмир. Ще бъде премахната забраната на граждани от други региони да влизат в правителството.

Новината за премахването на специалния статус бе оповестена няколко часа след като някои от местните лидери алармираха в Twitter, че са поставени под домашен арест.