След като насред слабия сезон Министерство на туризма обяви обществена поръчка за близо половин милион лева за изготвяне на анализ за туристическите възможности на държавата, сега е обявило още два търга, пак за близо 500 000 лева - за реклама. Те са за изграждане на национални щандове за туристическите изложения във Великобритания, Румъния и Полша. 

Това става ясно от поръчките, публикувани в сайта на ведомството.

330 000 лева (без ДДС) е стойността на търга с предмет "Изграждане на национален щанд за представяне на България като атрактивна дестинация на международното туристическо изложение World Travel Market 2019 в Лондон, Великобритания". То ще се проведе в рамките на два дни - от 4 до 6 ноември. "WTM е най-голямото събитие за професионалисти от туристическата индустрия в цял свят, насочено е към бранша и към провеждане на делови срещи, а не към масовата публика", уточняват от МТ.

За тези пари победителят ще трябва да: изгради щанд на изложението с площ от близо 296 кв. м; да представи анимационна програма, съдържаща традиционни за страната ни обичаи, занаяти, фолклор; да "организира дегустации на български качествени бели и червени вина със сомелиер и дегустации на български традиционни специалитети"; да отпечата 200 броя дипляни и др.

Записани са и конкретни изисквания към щанда и предлаганите на него храни, напитки и информационни материали, като за изграждането му има приложен и идеен проект.  Дегустациите на вина трябва да са минимум две на ден, а чашите задължително стъклени. Храните пък трябва да са месни и млечни продукти и от тях да са осигурени по 3 килограма от вид на ден. Да се осигурят естествени цветя, да се закупят самолетни билети и настаняване на аниматорите, както и на всички ангажирани с обслужването на щанда, четем още в условията за търга.

Сходни са изискванията и за двете изложения в Букурещ и Варшава. Павилионите ни там ще са съответно 82,5 кв. м и 197 кв. м., става ясно от вторият обявен търг за рекламни щандове. Общата му стойност е 140 000 лева (без ДДС). Туристическите изложения ще се проведат съответно в периодите 14-17 ноември и 21-23 ноември. И двете събития се посещават и от масовата публика