Скъп гръцки коагулант, чийто качества са неизвестни, и е поръчан с обществена поръчка с множество нарушения, ще бъде ползван за пречистване на водата в София. Това обяви общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" в СОС инж. Симеон Славчев на пресконференция днес.

Часове по-късно обаче от "Софийска вода" АД обявиха твърденията за неверни и представиха доказателства, че вече внедреният коагулант е напълно безопасен и отговаря на всички стандарти. Невярната информация дошла от компания, загубила обществената поръчка.

Досега от "Софийска вода" АД ползвали български продукт, но в края на миналата година обявили нова обществена поръчка, която била спечелена от гръцки търговски продукт. Две компании, участвали в поръчката, подават жалби в КЗК заради нарушения в нея, но са игнорирани.

Общинарят Симеон Славчев се обърнал към Института за изследване на климата, атмосферата и водите към БАН с молба да бъде проучен въпросът. Проверката на проф. Емил Бурназки и доц. д-р инж. Галя Бърдарска установява редица нарушения. Избраният продукт не е одобрен по нужния ред от здравното министерство, твърдят те, липсва от европейската листа за химикали REACH и не е тестван по правилен начин.

От "Софийска вода" обаче заявяват, че Националният център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването е дал становище за безопасността на продукта. Той се казва Lubroflog 19 и отговаря на всички изисквания за реагенти от този тип. Направен е химичен анализ и за токсични елементи и не са открити такива. Продуктът го има REACH с номер 254-400-7 от 18.01.2019 г. 

Според Славчев новият продукт е 2,7 пъти по-скъп, но според "Софийска вода" - всъщност е с малко по-евтин (1,4%). Тестове са направени и в Държавна компания за питейна вода Солун, Гърция, където водата е близка до тази на р. Искър. Освен това 

Общинският съветник Славчев настоява прокуратурата да се самосезира и да извърши подробна проверка на обществената поръчка, здравното министерство да направи анализ на гръцкия продукт в сертифицирана лаборатория и кметицата Йорданка Фандъкова да реагира незабавно.

"Бих искал категорично да заявя, че питейната вода е с гарантирано качество, с отлични характеристики и няма никакъв риск за здравето на хората. Неслучайно специалистите дори препоръчват нашата вода за ежедневна употреба от малки деца.

До компетентните институции постъпиха жалби от фирмата, загубила търга. Институциите са направили проверки, дали са становище в наша полза, но считаме за недопустимо и безотговорно в търговските спорове да се използва невярна и подвеждаща информация и да се спекулира със страховете на хората.

Но за да не се създава напрежение в обществото  и по искане на кмета на Столична община взехме решение да изпратим още днес допълнители проби в независима акредитирана лаборатория SGS. За нас сигурността за здравето на хората е на първо място.“, коментира Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“.