Лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков дължи 35 000 лева на хазната, след като Националната агенция по приходите вече му е изпратила ревизионен акт, пише в новия си брой в. „Сега“.

От НАП са установили разминаване в получените от Бареков доходи и извършени разходи. Съгласно акта той трябва да внесе данъци и лихви върху установената разлика. Лидерът на ББЦ има две седмици срок за обжалване, но то няма как да спре изпълнението на акта.

Ревизията на доходите на Бареков за пет години – от 2008 до 2012 г. беше разпоредена след сигнал на "Протестна мрежа". Разкрито бе, че извършените от него разходи надхвърлят с 520 000 лв. официално получените доходи. Бареков изобщо не е подавал данъчни декларации за 2007, 2009, 2010 и 2011 г., установи още ревизията. От НАП твърдят, че по банковите му сметки са били извършвани вноски от физически лица, за които не са представени оправдателни документи. Той не е успял да докаже и доходите за разходи за скъпи пътувания в чужбина.

НАП ще докладва резултатите от ревизията в прокуратурата, защото тя започна след изпратен сигнал от "Протестна мрежа", са казали от приходната агенция пред "Сега". Данъците, които дължи Бареков са в особено големи размери, а утежняващо обстоятелство е, че не е подавал декларации. Наказанието при укрити данъци в особено голям размер, дори и платени по време на следствието, е лишаване от свобода до 3 години и глоба до хиляда лева. Но ако лицето не е осъждано за престъпление от общ характер, може да плати само глоба.

В същото време лидерът на ББЦ е евродепутат и като такъв има имунитет.