Летището на Хонконг обяви, че всички днешни полети са отменени заради голяма демонстрация на главния му терминал, предаде Франс прес.
Протестната проява е срещу полицейското насилие срещу демонстранти през уикенда, изтъква ДПА.

"С изключение на заминаващите полети, чиято регистрация вече е приключила, и на пристигащите полети, които вече пътуват за Хонконг, всички останали днешни полети се отменят. Дейността на международното летище на Хонконг е сериозно затруднена от днешните публични събрания на летището", съобщиха летищните власти.

Летището на Хонконг се ползва с международно признание за ефективността си, като през миналата година то бе осмото най-натоварено в света със 74 милиона пътници, отбелязва Франс прес.
На терминала на пристигащите полети от петък има седяща стачка.
Хиляди (5000 според полицията) демонстранти, голяма част от които облечени в черни дрехи, се събраха на летището, за да посрещат чуждестранните гости и да им обясняват причините за протестното движение и продемократичните демонстрации, провеждани в Хонконг от юни. 

Макар много от демонстрантите да са млади хора, сред тях има и доста семейства и работещи, взели си болнични, за да участват в протестната проява, отбелязва ДПА.

"Трябваше да сме на работа, но според нас това е по-важно. Мисля, че правителството не спира насилието, а вместо това се опитва да доведе нещата до ескалация, като разрешава на полицията да извършва незаконни и насилнически действия", каза демонстрант.

Кадри с полицейско насилие при демонстрации снощи в Хонконг шокираха обществеността на азиатския финансов център дори и след два месеца и половина на демонстрации, в които има все повече насилнически прояви, отбелязва ДПА.
Хонконг достигна повратна точка след два месеца на улични демонстрации срещу правителството и насилието там трябва да спре, заяви Ян Гуан, говорител на службата по въпросите на Хонконг и Макао към Държавния съвет на Китай, цитиран от Ройтерс.
"Радикалните демонстранти в Хонконг на няколко пъти използваха изключително опасни предмети, за да атакуват полицаи, което вече е сериозно престъпление и разкрива първите признаци за тероризъм", подчерта Ян Гуан, цитиран от Франс прес.