Радован Караджич е бил движещата сила зад геноцида над босненците през 90-те г.

Това обявиха прокурорите от военния трибунал на ООН, предаде Ройтерс. Те изложиха днес финалните си аргументи по делото срещу бившия лидер на босненските сърби и поискаха максималната присъда, която е доживотен затвор.

Има неоспорими доказателства, че преди и по време на геноцида през 1992-1995 г. Караджич е обявявал публично своите намерения да избие босненското несръбско население.

"След като изслушахме стотици свидетели, прегледахме 80 000 страници записи и 10 000 доказателства, установихме, че със сигурност е имало политика на етническото прочистване, а движещата сила зад него е Караджич", заяви прокурор Алан Тиегер.

Караджич е обвинен за общо 11 престъпления. Сред тях са убийството на близо 8000 мюсюлмани в анклава Сребреница, където етнически сърби застрелват огромен брой затворници. Сръбският лидер е отговорен и за продължилата 43 месеца обсада на босненската столица Сараево, по време на която загиват над 5000 цивилни.

Тиегер заяви, че разполага с доказаелства, според които Караджич е използвал насилие и терор, за да създаде сръбска държава в Босна малко преди тя да обяви независимост от Югославия. Обвинителят даде три конкретни примера за убийства, за които Караджич носи пряка отговорност – баща, убит в клането в Сребреница, майка, убита от снаряд в Сараево и лекар, застрелян в затворническия лагер Омарска.

Караджич е един от четиримата обвиняеми, разследвани от трибунала за събитията в бивша Югославия, които все още не са получили присъди. Сред останалите е и някогашният командващ босненската сръбска армия Ратко Младич.

На 1 октомври Караджич ще представи финалните си аргументи, като се очаква да отхвърли легитимността на съда и да го обяви за инструмент на НАТО.

Радован Караджич (69 г.) бе президент на самообявилата се Република Сръбска в периода 1992-1996 г. Той е смятан за главния виновник за конфликта в Босна - най-тежкият в Европа след Втората световна война. Клането в Сребреница е най-жестокото в следвоенната история на континента.

През 1995 г. Дейтънското мирно споразумение раздели Босна на Република Сръбска (49 на сто от територията и населена почти изцяло от сърби) и Федерация Босна и Херцеговина (51 на сто от територията и населена с мюсюлмани и хървати).

След оттеглянето си през 1996 г. Радован Караджич се укрива в продължение на 12 години. Той бе заловен през лятото на 2008 г. в Белград. Оказа се, че с променена външност той е работил като лекар в местна детска градина под фалшивото име Драган Табич.