В разгара на августовските отпуски и номинации за местните избори на 27 октомври, нещо се случва в СДС. Представители на синята партия в Пловдив-област разпространиха отворено писмо, адресирано до председателя на партията Румен Христов и до медиите. В него се казва, че ръководството на СДС се крие от среща, затова поставените общо 9 въпроса се обявяват публично. От документа става ясно, че е подготвен на 9 август. До медиите той стигна днес, придружен с копие - ръчно попълнена подписка от 31 души от местната партийна структура. Сред тях са хора от действащото местно партийно ръководство.

Един от въпросите към Христов е дали е поемал ангажимент СДС да не се регистрира в ЦИК като самостоятелен участник в местния вот наесен. Повдига се и тема за избора на главен секретар на синята партия (който се случи през юли м.г., след като Румен Христов бе избран за председател - б.р.) и законността на този избор. Следват питания за начина на финансиране на СДС.

Ето и текста на писмото:

ОТВОРЕНО ПИСМО

До г-н Румен Христов, председател на ПП СДС

До представителите на българските медии,

Уважаеми г-н Христов,

Поради факта, че многократно се криете от среща със структурата на СДС - Пловдив-област, сме принудени посредством четвъртата власт да Ви зададем следните въпроси:

1. Поемали ли сте ангажимент ПП СДС да не се регистрира в ЦИК за участие на Местни избори 2019 г.?

2. Има ли нерегламентирано финансиране на ПП СДС от физически, юридически лица или неправителствени организации, което води до сериозни зависимости на ПП СДС?

3. Плащали ли сте средства в особено големи размери на национални конференции на СДС, с цел да получите предимство пред останалите кандидати за изборни длъжности?

4. Разпореждали ли сте се на подчинените си да подписват хора от присъствения списък от Националния съвет на ПП СДС от месец юли 2018 г., които не са присъствали физически на същия съвет, с цел да се осигури необходимият кворум по устав, за да може да бъде избран Главният секретар на ПП СДС Илия Лазаров?

5. Може ли да докажете, че документите, чрез които е станало вписването на Илия Лазаров като главен секретар на ПП СДС в СГС, са достоверни?

6. Кой Ви принуди като председател на ПП СДС да нарушите Устава на СДС (според твърдението на бившия областен председател на СДС Пловдив Емил Кабаиванов) във връзка с разпореждането от Вас да бъде проведена Регионална конференция на Южен централен регион на ПП СДС за избор на член на НИС на ПП СДС без участието на структурите от СДС Област Пловдив?

7. Още ли поддържате мнението си от срещата в столичен хотел от 12.05.2018 г. с голяма част от актива на СДС, на която заявихте гордо, че имате възможност да подсигурите финансовата издръжка на ПП СДС, ако бъдете избран за председател?

8. Казали ли сте пред НИС на ПП СДС , че областните структури на ПП СДС , които не участват квотно в погасяване на задълженията на ПП СДС, няма да получат пълномощно за Местни избори 2019г. ?

9. Имате ли смелостта да се явите заедно с нас на полиграф във връзка с горезададените въпроси?

С уважение,

гр. Пловдив

Областната организация на СДС-Пловдив

09.08.2019 г

От централата на СДС на "Раковски" 134 в София няма официална реакция до момента. Председателят на партията Румен Христов, към когото персонално са отправени 9-те въпроса, не бе открит за коментар. Емил Кабаиванов - кмет на Карлово, който ще се кандидатира за нов мандат, а доскоро бе начело на партийната организация на синята партия в Пловдив-област, също не бе открит, въпреки че и той е споменат в документа. 

Главният секретар на СДС Илия Лазаров отговори пред Клуб Z на въпрос за писмото по следния начин:

"Докато аз съм главен секретар на СДС, никой няма да рекетира партийното ръководство". По думите му хората, инициирали отвореното писмо, именно това правели в последните години - не само с настоящата власт на "Раковски" 134, но и с предишните председатели на партията. Според Лазаров става дума з опит да се оказва натиск, на който обаче екипът на Румен Христов не се е поддал.

Лазаров намекна, че в основата на акцията били хора като Милко Стрехин, който в подписката фигурира под №2. И попита за негова приятелка, която Лазаров контраатакува с въпрос към подписалите се как щели да коментират, че негова приятелка е в борда на Пловдивския панаир от квотата на държавата (името, което бе споменато, е Елена Адреева. В сайта на Пловдивския панаир информация за неговото ръководство не се открива - б.р.)

Според запознати с процесите в синята партия официален отговор на въпросите засега не се планира. Предстояли обаче промени в структурата на СДС в Пловдивска област - преди местните избори.

На европейските избори през май СДС не се регистрира в ЦИК. Партията взе решение да не участва официално във вота, а нейни представители да влязат в листата на ГЕРБ. Александър Йорданов бе избран за евродепутат, а Лазаров зае почетното 17-о място. Сега решението на сините е местните структури да взимат решение за начина на явяване във всяка отделна община. 

Очаква се СДС да подпише и рамкови споразумения за подкрепа на втори тур с формации като ГЕРБ, ВМРО и други.