"Ливърпул" спечели четвърта в своята история Суперкупа на Европа след победа с дузпи срещу "Челси" в Истанбул - 2:2 и 5:4 след дузпи.

Двубоят бе истински спектакъл с огромен брой голови положения и пред двете врати и нападателен футбол до последните секунди.

Истанбул отново донесе успех с дузпи на "червените" - през 2005 г. те триумфираха драматично в Шампионската лига срещу "Милан". Тогава наваксаха от 0:3 на почивката.

Този път направиха пълен обрат от 0:1, а "Челси" изравни и двубоят трябваше да се реши с 11-метрови удари.

Първенецът в Шампионската лига падна с дузпи от "Манчестър Сити" за трофея "Къмюнити Шийлд", но този път се реабилитира за по-важния.

Двубоят влезе в историята с това, че за първи път жена съдийстваше мъжки мач на толкова високо ниво. Французойката Стефани Фрапар и нейните асистентки се справиха добре.

"Ливърпул" започна с повече самочувствие. И имаше претенции за дузпа при игра с ръка в пеналта на "Челси" след триково изпълнение на Садио Мане. 

В 16-ата минута Мохамед Салах пропусна сам срещу Кепа Арисабалага. Малко след това на отлична позиция на отсрещната врата беше Оливие Жиру.

Постепенно "Челси" започна да играе по-добре. Педро удари греда след хубава атака. В 36-ата минута "сините" логично поведоха. Привлеченият още през зимата американски национал Кристиан Пулишич напредна и подаде отлично на Жиру, който плъзна топката покрай вратаря Адриан - 1:0.

Малко след това самият Пулишич се разписа, но голът не беше зачетен заради засада.

"Ливърпул" изравни веднага след почивката чрез Садио Мане, а основен принос има влезлият като смяна Роберто Фирмино.

Следващите минути бяха за "Ливърпул". Хендерсън направи пропуск, а "Челси" оцеля по чудо в ситуация, при която Арисабалага реагира на удар на Върджил ван Дайк и топката срещна напречната греда.

Последните минути бяха за лондончани, гол на Мейсън Маунт не беше признат заради засада.

Съперниците продължиха да се надиграват и нападат и в продълженията. В 95-ата Мане направи пълен обрат. Броени минути след това "Челси" отвърна. Фрапар отсъди дузпа за нарушение на Адриан срещу младока Тами Ейбрахам и от 11-те метра Жоржиньо с лекота изравни.

До края победен гол можеше да падне и в двете врати, макар че пролича умора.

При дузпите никой не сбърка до последното изпълнение, при което Ейбрахам стреля по трева в средата на врата и Адриан, който замени контузилия се миналия петък Алисон, изби.

"Ливърпул" прибави още един трофей в музея си, а "Челси" има на какво да се надява в сезон, който се очертава труден за клуба.