Делян Пеевски написа законопроект за Корпоративна търговска банка (КТБ). Той ще бъде първият, който ПГ на ДПС ще внесе в деня на учредяването на 43-тото Народно събрание. Това съобщи лидерът на движението Лютви Местан в Хасково. Съавтор на Пеевски ще бъде Йордан Цонев.

"Готови са със законопроекта, ще го внесат, повтарям, още в първия ден на учредяването на 43-тото НС. Преди техните два подписа, ще стои моят подпис като председател на ДПС, за да поема политическа отговорност в защита на този публичен интерес", добави Местан.

"Припомням, че ДПС в разгара на скандала за КТБ, към края на мандата на 42-рото НС, внесе законопроект в 4 точки, чрез който ние поискахме разкриването на банковата тайна на всички публични фигури в българската политика и управлението на страната. Важна уговорка - и настоящи, и от целия преход – от 1990 година насам. Става въпрос да се разкрие банковата тайна на всички публични фигури вложители и кредитори, кредитополучатели в КТБ"каза Местан.

Новият законопроект щял да бъде същият, но разширен и задълбочен с нови моменти. ие настояваме международно юридическо лице за финансово разузнаване да осъществи пълно разследване на КТБ за вложенията, кредитите, добри, лоши, на търговски дружества, публични фигури, офшорки", заяви лидерът на ДПС.

Според Местан упреците към основните партии, че нямат конкретни и ясни позиции по отношение на КТБ, са справедливи. Той изтъкна, че КТБ е свързана със значителен публичен интерес и е дълг на всички партии да имат ясна позиция по темата.

"Нашата е в няколко пункта. Първо, необходимо е да се узнае цялата, повтарям, цялата истина за КТБ. Особено когато става въпрос за съмнения за обвързаност на политици и политически интереси с тази банка. ДПС е най-заинтересованата партия от разкриването на пълната истина за евентуални политически връзки и зависимости с КТБ", каза Местан.

От ДПС също така настояват да се разкрият включително и търговските дружества, регистрирани в зони със специален режим, тоест и офшорките.

Аз ви питам знаете ли каква е съдбата на този закон на ДПС? Законът беше вкаран в дневния ред на 42-рото НС и не беше приет, защото не получи подкрепата на нито една от другите парламентарни групи - ГЕРБ, БСП и "Атака". Ние бяхме сами. Тогава от трибуната на НС аз зададох въпроса – върху кого тегне сянката на КТБ и кой се бои от истината за КТБ? Отговорът е ясен, нали, запита реторично Местан.

В ДПС не се бояли от истината за КТБ. "Върху ДПС не тегне сянката на КТБ, а върху кого, ще ги познаете по отношението им към този законопроект", каза Местан. 

От партията също така настояват час по-скоро България да се включи в Европейския банков съюз и оттам всички български банки да бъдат подложени на европейския банков надзор, на банкова регулация, защото има тежки съмнения, че надзорът и регулацията не са достатъчно ефективни.

"Съобщавам факти, които се надявам да взривят и да ликвидират мита, внушен от политически опоненти на ДПС във връзка с КТБ, защото може би съм единственият лидер на политическа сила, който не се познава с председателя на УС на тази банка (Цветан Василев - б.р.)", посочи Местан.

Той отправи препоръка към журналистите да проверят кога и от кого е създадена КТБ, с какъв първоначален капитал, в кои години и при чие управление е осъществен разцветът на тази банка - от банка с няколкостотин милиона, в банка с капитал над 6 милиарда. Както и къде е било ДПС през тези години – дали е било на власт, или е било глуха опозиция.