"Ще имаме доста сериозни промени в отношенията ни с ГЕРБ, тъй като държавата не върви в правилната посока", 

Това заяви Валери Симеонов пред журналисти в събота вечер на Петрова нива на честванията на 116-годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание..

„Ще имаме Коалиционен съвет с Красимир Каракачанов и смятам, че предстоят доста сериозни промени в отношенията ни с ГЕРБ. Държавата не върни в правилна посока. Намираме се в икономическо-политическа криза. Ще извадим на масата тежките въпроси пред г-н Борисов още през септември, защото в последните месеци България получава много сериозни икономически удари", каза лидерът на НФСБ, цитиран от "Флагман". 

След което мина на преглед на проблемите.

"На първо място -  състояние на българската енергетика. Още не е решен проблемът с високите цени на тока, вследствие на борсовите спекулации. Продължава и финансирането на ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган с държавни пари и отстраняването на шефа на НЕК въобще не е решение“, коментира Симеонов..

След това той продължи с темата "свинска чума“. По думите му на фермерите бил нанесен смъртоносен удар с мерките за овладяване на заразата. Още в началото на избухването на епидемията Симеонов лично разговарял с вътрешния министър Младен Маринов и го е призовавал да изолират напълно първите огнища в Русенско, но нищо не било направено. 

"Вследствие на което заразата плъзна в цялата страна. Доживяхме до момента на пълно унищожаване на българското свиневъдство! Честито! Загубихме 2 млрд. лева“, продължи той.

Валери Симеонов не пропусна и разбор на любимия се сектор - туризма, който според него бил напълно съсипан.

„Плажовете на България са оглозгани от мутрите като кочан варена царевица. Изгонихме си и българските туристи и ще става все по-зле“, даде оценката си Симеонов.

Валери Симеонов повдигна и темата за програмата „Плод и мляко“ – социален инструмент за здравословно хранене в училищата, финансиран от ЕС. По думите му от септември в училищата нямало да се получава нито мляко, нито кашкавал, защото „фирми на ГЕРБ бяха натъпкани да поемат всички поръчки на училищата“. „Мога да говоря и с имена. Измениха се наредби само и само на хранилката да се наредят известни фигури от хранителния бранш“, каза той.     

След което обобщи, че кабинетът е изпаднал в тежка политическа криза, като ДПС си връща позициите във властта.

"Кризата е политическа, защото ДПС, за съжаление, доста мащабно връща позициите си, които беше загубила по времето на Цветанов", смята Симеонов.

По-рано той съобщи, че на събора в Жеравна се видял с вече бившия зам.-шеф на ГЕРБ и традиционен доскоро председател на предизборния щаб на партията. Но не конкретизира за какво са си говорили. На репортерски въпрос: Означава ли това, че Цветан Цветанов ще помага на НФСБ, или ще прави собствена партия, Симеонов отсече: „Попитайте го него, не мога да говоря от негово име“.

"Интересен ми е какъв ще е резултатът от местните избори в смесените райони, където Цветанов беше направил пробив със създаване на силни организации на ГЕРБ. Тежко и горко на тези хора! Сериозни промени ще настъпят с ПП ГЕРБ“, прогнозира още лидерът на НФСБ.

Симеонов обеща и "възраждане на патриотичните сили в България" с нова коалиция.

„Очаквайте възраждане на патриотичните сили в България, след като се освободихме от един тежък камък. Сега ще има нова коалиция и това ще се случи още в близките дни“, анонсира той.

За отношенията с ГЕРБ Симеонов повтори:

„Зависи от тяхното поведение. Това е голямата партия, която дирижира политиката в България. Икономическите интереси не трябва да бъдат жертвани, за да се напълнят гушите на определени лобита и забележете кога започна това нещо – тази година. Има един ренесанс на погрешната политика на ГЕРБ от предходен мандат. Не казвам, че това е свързано с отсъствието ми от властта, но може би е имало дисциплиниращ ефект към останалите“.