Над 6000 дка от природния парк "Персина" да бъдат "изядени" - тоест изключени от границите на парка - защото там се намира площадката за изграждане на АЕЦ "Белене". Такава промяна в границите на природния парк е предложена за обществено обсъждане от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по искане на Министерството на енергетиката (МЕ). 

Това става ясно от документи, публикувани в интернет страниците на МОСВ, община Белене и на РИОСВ-Плевен. Процедурата е обявена на 7 август, а предложения и коментари могат да се правят до 7 септември - писмено до министерството и екоинспекцията. За 12 септември в 10,30 ч в община Белене ще е общественото обсъждане. 

Мотивът за намаляване на площта на ПП „Персина“ по предложение на Министерство на енергетиката (МЕ) е, че поземленият имот "не притежава консервационна значимост, изразяваща се в наличие на ценни растителни и животински видове и природни местообитания".

Допълнителен аргумент е, че към момента на обявяване на природния парк, площадката на АЕЦ „Белене“ не само е съществувала, но е била и действаща, което свидетелства за липсата на консервационна значимост на територията. Понастоящем площадката на АЕЦ „Белене“ продължава да бъде част от природния парк, което намираме за неоснователно, поради липсата на ценни природни местообитания или местообитания на видове.

Изваждането на площадката на АЕЦ "Белене" от рамките на парк "Персина" е инициирано преди крайния срок за заявяване на инвеститорски интерес за строеж на втората атомна централа, който изтича днес - 19 август. Проектът бе размразен отново от кабинета "Борисов 3", въпреки че последно бе спрян от кабинета "Борисов 1" по времето на министър Трайчо Трайков. 

Природен парк "Персина" е обявен за такъв в края на 2000 г. със заповед на тогавашната министърка на екологията Евдокия Манева (по време на правителството на ОДС - б.р.). На територията му има защитени местообитания и територии за птиците, част от мрежата Натура 2000 (както се вижда и от картата, на която е отбелязан и теренът, който трябва да бъде изключен според идеята на институциите - б.р.).

В Природен парк "Персина" живеят десетки видове пернати, част от които са световно защитени видове като къдроглавия пеликан, например. 

Според историята на проекта за АЕЦ "Белене" в годините, през 2000 г., когато паркът е обявен за такъв, проектът е замразен - още от 1990 г. На площадката се извършват само консервационни дейности. Опит за възобновяване на "Белене" е от 2002 г .- в началото на управлението на кабинета "Сакскобургготски". Решението за ОВОС, одобряващо рестарта на проекта за втората атомна централа е от 2004 г. - тоест от времето, когато площадката вече е била част от Природен парк "Персина". В 43-ото Народно събрание и от енергийното ведомство, и от екоминистерството потвърждаваха, че въпросната оценка за въздействието върху околната среда е актуална. 

На новината за изваждането на площадката от парк "Персина" реагира католическият свещеник в Белене отец Паоло Кортези. 

Уважаема г.жо Петкова,
6000 дка от природен парк „Персина“ за "Росатом" отстъпка ли е или чист подарък?
Колко струва един безценнен декар природен парк? Поне България да има малко обещетение от тези, които от 40 години унищожават безценната природа й.

Как ще реагирате на тази (истинска) новина??? България ще подари на "Росатом" 6000 декара на Парка край Дунава, за строежа на АЕЦ БЕЛЕНЕ, и ще има просперитет за района. Да живее България!, написа отец Кортези в последните дни в профила си във фейсбук. 

В документ от 2005 г, озаглавен "Отчети от проучвания и изследвания, извършени в процеса на разработване на План за управление на Природен Парк “Персина”, публикуван в интернет страницата на парка, се казва, че един от основните специфични проблеми на парка, както и един от рисковете за територията е:

"Строителството на АЕЦ-Белене с всичките му негативни резултати, свързани с разрушаване на местообитания, топлинно и радиационно замърсяване, урбанизация и инфраструктурно развитие". 

Официално: "Росатом" е кандидат да строи "Белене"

Руската държавна компания "Росатом" потвърди днес, че е подала заявка за участие в конкурса за строителство на АЕЦ "Белене" в България, предаде БТА.

В рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“, обявена на 22 май 2019 година, държавната корпорация „Росатом“ подаде заявление за участие в процедурата в установените срокове. Заявлението бе прието от Националната електрическа компания на България, съобщиха от „Росатом”.

Предстои да се разбере има ли други кандидати за строежа на втората атомна централа у нас. Очакваше се, според министър Темегужка Петкова, интерес за инвестцията да бъде заявен и от Китай.