България явно все повече ядосва някогашния си Голям брат. Само за един ден две кремълски медии излизат със злъчни публикации за страната ни.

"Спутник" е един от световноизвестните инструменти на руската хибридна пропаганда, а "Российская газета" е официалният орган на руското правителство.

Първият е коментирал решението на България да замени остаряващите си руски изтребители МиГ-29 с американски Ф-16, а вторият - поправка в българските учебници по история, с които комунистическият режим от 1944 до 1989 г. е обявен за престъпен.  

Авторът Михаил Шейнкман не крие симпатиите си към президента Румен Радев и борбата му против покупката на американските изребители. На снимката Радев в разговор с руския президента Владимир Путин. Снимка БТА

"Спутник" отбелязва, че България, най-бедната страна в Европейския съюз, се е наредила на второ място след САЩ по дял на отбранителните разходи в БВП, защото е приела да купи осем самолета Ф-16 на 2,5 пъти по-раздута от първоначалната цена.

Истината обаче е, че производителят "Локхийд Мартин" никога не е правил първоначално 2,5 пъти по ниска оферта, на която България да "клъвне", както пише "Спутник".

"Като цяло какво е това икономика, реши премиерът Бойко Борисов... ако имаше паралелно измерение - НАТО - пише "Спутник". - Там не трябва да се мисли, там трябва да се вярва и да се подчиняваш. Ако САЩ казват, вземи Ф-16 - става, трябва да го вземем."

Изданието специално отбелязва съпротивата на президента Румен Радев срещу покупката на американските изтребители.

"Вярно е, само в България има президент - генерал от военната авиация. И той се съпротивляваше на този договор, доколкото му позволяваха  правомощията", се казва в статията. "Румен Радев дори наложи вето. Преодоляха го. Но съблазънта да станат военно-търговски партньор на самия Вашингтон - не."

България е "военен партньор на САЩ" от влизането си в НАТО през 2004 г., а партньор в програмата на западния алианс "Партньорство за мир" отпреди това. Търговските отношения между България и САЩ са много по-стари, но придобиха нови измерения с рухването на бившия съветски блок, изграждането на отворена пазарна икономика в страната и присъединяването й към ЕС през 2007 г.

По-нататък публикацията отбелязва, че покупката на изтребителите се равнява на две трети от българския отбранителен бюджет и че те са платени в аванс, а ще пристигат до 2023 г. Според "Спутник" това са пари, "хвърлени във въздуха". 

"С други думи "Локхийд" си намери балък - коментира "Спутник". -  Възнамерява да прати там и Ф-35 (последното поколение американски изтребители - б.р.). Но братушките още не са дораснали за това. Или сега е правилно да ги наричаме "бро". И не ние. В крайна сметка те платиха на Вашингтон не само за криле, бомби и ракети "въздух-въздух", но и за високи отношения. Във всеки случай така си мислят. Те се уверяваха, че всичко това е за общото западно благо, както и когато се отказаха от "Южен поток". Въпреки че това беше уникална възможност все пак да се оттласнат от последното място в ЕС по ниво на благосъстояние. А сега, така или иначе няма накъде да падат. Затова нищетата (бедността) отива към излитане. Това е принципът на обратната логика. Кой ще се осмели да нарече страната най-бедната, ако тя харчи за отбрана най-много от всички? Сега ще казват още, че е и най-глупавата. Не страна - власт. Но на страната няма да й бъде по-леко от това. Още повече че София има още и планове за преоборудване на флота и армията."

"Росийская газета" пък информира, че Министерството на образованието на България е разпоредило учебниците по история за горните класове да бъдат преписани - по разпореждане на властите комунистическият режим в периода от 1944 г. до 1989 г. е обявен за "престъпен" (това всъщност стана със закон, приет през далечната 2000 г.).

Материалът уточнява, че става въпрос за пет пособия за десети клас на няколко издания, които са били върнати за доработка в началото на лятото. 

Вестникът посочва, че с инициативата за преразглеждане на учебниците са излезли проф. Евелина Келбечева от Американския университет в Благоевград и журналистът Христо Христов, който влиза в комисия за новите учебници. 

Според "Росийская газета" за повод са послужили "уж" постъпили в комисията "обръщения на учители, несъгласни с оценките на дейността на Българската комунистическа партия". 

В пособията е добавена информация за репресивната политика на комунистите, за политическите затворници и за икономическите кризи. 

Руското издание цитира статия в крайнолевия български сайт "Рикошет" под заглавие "Кого лъжете господа?".

"По всичко изглежда, че управляващата партия ГЕРБ се ръководи от пещерен антикомунизъм", пише в нея авторката Вилиана Христова.

Според нея младите хора не разбират, че България е била сателит на Хитлер, че т.нар. български партизани имат принос за победата над фашизма, че Москва не е изоставила българите, които след 1944 г. вземат страната на Червената армия.