3000 лева ще бъде глобата за аптеки, които все още не са се свързали със системата за верификация на лекарствата, предвижда проект за промяна в закон на здравното министерство. Тя е качена тази седмица за обществено обсъждане и трябва да бъде приета до месец.

Ако това се случи, много от единствените общински аптеки, които обслужват жители на няколко околни села, трябва да затворят, разказва Антон Вълев, който е председател на една от асоциациите на аптекарите. В момента са затворили едва 7, които обслужват по няколко населени места, и хората няма откъде да си купуват лекарства, но още 90 са в риск.

В действителност от 3880 аптеки в България над 1000 не са си купили четци и не могат да участват във верификацията на така наречените фалшиви лекарства, защото нямат достатъчно средства. Според Вълев те са дори повече, защото някои от аптеките са си направили само профил в сайта, където трябва да се подават данни за верификацията.

"Аптекарите са набедени, че не искат да сложат нов софтуер и четци, но това не е по силите точно на малките аптечни пунктове в населени места, които са уязвими. В същото време това вероятно е единствената аптека на две, три или пет села, която се налага да затвори, защото или трябва да извади пари за четец и софтуер, или за глоба", коментира Вълев.

"При това начинът, по който е въведена верификацията, така или иначе няма да отчете дали едно лекарство е фалшиво, просто ще се спазят формалните изисквания на Европа", допълни той.

По неговите думи у нас продължават да липсват лекарства за паркинсон, кръвно или лупус, които нямат аналози. И една от причините е, че ние сме малък пазар и производителите нямат интерес да направят опаковки с кодове, които да верифицират първо лекарствата за България.