Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа. Това заяви президентът Румен Радев на връх Шипка, след като участва в тържественото отбелязване на 142 години от шипченските боеве, съобщи "Фокус".

Президентът беше помолен да коментира вчерашните твърдения на министър-председателя Бойко Борисов за причините за освобождаването на началника на НСО ген. Данчо Дяков.

"Скандалите са в правителството, те са много и унищожителни", добави президентът.

Запитан дали ще иска консултации за назначаването на новия началник на КПКОНПИ, след като досегашният беше изпратен на дипломатическа служба, Румен Радев напомни, че назначението на Пламен Георгиев за консул е изцяло решение и отговорност на министър-председателя.

"Него трябва да питате какви са вътрешнополитическите и личните мотиви и как те кореспондират с интересите на българската дипломация и на българите зад граница, както и кое налага на министър-председателя да крие толкова далеч г-н Георгиев", коментира още държавният глава.

В словото си преди това той заяви, че споменът за подвизите на героите на Шипка няма да изтлее.

"В жарките дни на август 1877 година съдбата на българския народ бе на кръстопът. Надеждата за свобода изгрява с обявяването на Руско-турската война“, каза Радев.

Той добави, че днес паметникът на връх Шипка е българският храм на свободата.

"Това е така, защото той е съграден с кръвта на българските опълченци и руските войни, които не отстъпиха нито крачка назад", заяви президентът.

И допълни:

"Преди 85 години народната признателност израсна във величествения Паметник на свободата. Бронзовият лъв продължава да бди в сърцето на родината като страж на свободна България, като символ на държавността и духа, обединяващ българите от всички краища на родните земи".