Това ще е мерило за пропастта между Америка и нейните съюзници и за това, как президентът Доналд Тръмп наложи разрушителния си характер на света, от чийто изблик всички в Биариц се отвращават.

Предвид наглото и непредвидимо поведение и настроение на президента през последните няколко дни, идеята, че той може да повтори избухването си и ранното си напускане както на последната среща на върха на Г-7 в Канада миналата година, не може да бъде изключена. В крайна сметка той просто се оттегли от държавно посещение в Дания, защото тя отказа да обсъжда продажбата на Гренландия.

Тръмп често провокира с язвителност партньорите си отвъд Атлантическия океан, като критикува чуждестранните лидери, които прекараха последните две години и половина в опити, обикновено безуспешни, да измислят как да се справят с него. Поведението му е обещание, спазено за избирателите, които вярват, че приятелите на Америка се възползват от нейните гаранции за сила и сигурност.

Миналия месец, например, той взриви френския президент Еманюел Макрон за „глупостта“ върху данъка върху цифровите услуги, който удари американските компании и обеща да наложи мита върху френските вина.

Предвиждайки неприятности от страна на Тръмп, Макрон се отказа от редовното комюнике на срещата на върха, като се опитваше да отклони фокуса на вниманието от несъгласията, които се носят във френския курорт.

Г-7, група от богати демокрации, която се състои от Великобритания, Франция, Германия, САЩ, Италия, Япония и Канада, е точно този вид глобализирано събиране, от което Тръмп и неговите поддръжници се отвращават и само по себе си е почти против неговата философия за „Америка на първо място”.

Президентът Тръмп предпочита двустранните срещи, в които може да се възползва от превъзходството на САЩ и смята, че националният суверенитет, а не многостранното сътрудничество, е основата на международните отношения.

Освен това резките промени на Тръмп във външната политика на САЩ отвориха широки пролуки с Европа по отношение на климатичните промени, Иран, търговията и излизането на Великобритания от Европейския съюз.

"Това, което виждаме, мисля, е само институционализацията на Америка – тази седмица ще видим президента Макрон във Франция да се опитва да ръководи шестицата по умен начин", каза Хедър Конъли от Центъра за стратегически и международни проучвания по време на конферентен разговор, при предварителен преглед на срещата. "Другите страни се опитват да разберат кой ще поеме новото лидерство и могат ли да се задържат, докато САЩ не се върнат към тази лидерска роля, ако това стане, или ще трябва да оцелеят самостоятелно без САЩ".

Спектакълът на Тръмп, който спори с чуждестранни лидери – хванат на емблематичната му снимка на срещата на Г-7 в Квебек миналата година ужасява критиците му и американското външнополитическо статукво.

Което обяснява защо Тръмп може да види политическа полза в това да бъде недоволният знаещ човек на среща, която някои външнополитически анализатори започнаха да наричат Г-7 минус един.

Все пак има и няколко причини, поради които Тръмп може да намери тази среща на върха по-приятна и полезна от повечето му пътувания в чужбина.

Като начало той ще получи шанс да се похвали, тъй като ветровете на икономическия упадък започват да проникват в Европа, която е в много по-лоша форма от икономиката на САЩ, въпреки опасенията от рецесия.

"Виждахме темпове на растеж, които не смятахме за възможни само преди няколко години. И можете да сравните това с нещата, които се случват в Европа, където има застой."

Тръмп има силен политически интерес да помогне на Европа да се отърси от икономическото си неразположение, предвид опасенията, че последващият ефект може да насочи американската икономика – потенциалният му достъп до втори мандат – в първия й спад след Голямата рецесия.

Проблемът е, че много европейски лидери виждат Тръмп, неговата търговска война с Китай и владеенето на митата като допринасящ фактор за техните проблеми, така че споразумението за следващите стъпки може да бъде непредвидимо.

Тръмп също заплашва да раздели групата заради призивите си за обратно приемане на Русия, която беше изхвърлена от групата след анексирането на Крим през 2014 г.

Високопоставен американски служител заяви тази седмица, че Тръмп и Макрон са се съгласили президентът Владимир Путин да бъде поканен на срещата на върха, която ще се проведе в Съединените щати догодина.

Макрон обаче заяви тази седмица, че би било "стратегическа грешка" да се покани Русия обратно, преди да се уреди въпросът с Украйна. Великобритания и Германия също са изразили резерви.

Но като домакин на срещата догодина Тръмп – може би в един от своите собствени курорти в САЩ – ще има по-голяма власт да определи списъка с гости.

"Знаем, че Тръмп не харесва международните институции – значи ще отмени срещата на Г-7 догодина?", попита Николас Дунган от Атлантическия съвет и на Science Po, престижен университет във Франция.

"Не, той няма да я отмени. Като покани Путин, той ще пъхне прът в окото на останалите членове на Г-7, които ще трябва да решат дали да бойкотират Г-7 в САЩ", прогнозира Дунган.

Друга област на несъгласие с Франция може да бъде във връзка с изменението на климата, което Тръмп определи като китайска измама. Президентът създаде пукнатина в отношенията с Европа, като се оттегли от Парижкото споразумение за климата и не присъства на срещата по въпроса в Г7 на Канада.

Тръмп би могъл също да ядоса лидери като Макрон и германския канцлер Ангела Меркел с неговата откровена подкрепа за Брекзит и откритата враждебност към Европейския съюз.

Той ще проведе първата си среща с Борис Джонсън, откакто новият британски премиер встъпи в длъжност, а президентът Тръмп го окуражава да изтегли Великобритания от ЕС без сделка с блока на 31 октомври.

Съветникът по националната сигурност Джон Болтън посети Лондон наскоро и изрази твърдата подкрепа на САЩ за търговската сделка, която Великобритания ще има с Вашингтон извън ЕС.

Болтън декларира, че той и Тръмп са “напуснали, преди да има напускащи”, и укори ръководството на Европейския съюз и отношението му към своите хора.

“Модата в Европейския съюз: Когато хората гласуват по грешен начин от пътя, по който елитите искат, тогава трябва да накараме селяните да гласуват отново и отново, докато не се оправят”, каза той.

Европейските лидери се опасяват, че бездействието или "твърдият Брекзит" и произтичащият от това хаос при пристанищата и граничните пунктове ще навредят на техните икономики – макар и не толкова, колкото британските.

Те също са объркани от отношението на Тръмп към блока, който САЩ отдавна подкрепят като опора на стабилността след Втората световна война.

Тръмп направи реклама на приятелството си с Джонсън, като наскоро го нарече “Тръмп на Великобритания”. Има стилистични прилики между двамата: и двамата имат склонността да омаловажават подробностите.

Но подкрепата на Тръмп поставя Джонсън в затруднено положение, не на последно място, защото президентът е непопулярен във Великобритания.

Премиерът – над когото Тръмп има значително влияние, поради нуждата на Великобритания от търговска сделка – трябва да измисли как да се позиционира между американските и европейските лидери и да избегне отчуждаването на лесно разгневяващия се Тръмп.

Въпреки, че са съгласни относно Брекзит, Джонсън и Тръмп имат големи разлики, включително по отношение на климатичните промени и иранската ядрена сделка. Белият дом агресивно се опитва да отслаби европейското влияние, като откъсне Великобритания от ЕС.

Материалът е на CNN, преводът е на БГНЕС.