Двайсетина хиляди украинци участваха в неофициална манифестация в Киев по случай Деня на независимостта след решението на президента Володимир Зеленски да отмени традиционния военен парад заради високата му цена, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Сред участниците в "Шествието на достойнството" имаше войници в униформи, ветерани от войните, доброволци, помагащи на армията в борбата срещу проруските сепаратисти в източната част на страната. Те издигаха национални флагове в синьо и жълто и знамена на бойните си единици. Близки на загинали войници носеха техни портрети.

Шествието премина по главната улица на Киев. Покрай него хиляди зрители приветстваха манифестиращите, като ръкопляскаха и скандираха: "Благодарим" и "Слава". Някои плачеха, други падаха на колене пред близките на убитите войници. Мнозина бяха облечени с бродирани традиционни ризи, превърнали се през последните години в патриотичен символ.

Неофициалната манифестация беше организирана от бивши военни в отговор на решението на Зеленски да отмени военния парад - едно от ключовите събития в страната след избухването през 2014 година на войната със сепаратистите. Конфликтът в източната част на страната продължава и до днес, а жертвите в него са близо 13 000.

Държавният глава, който е начело на страната от три месеца, обеща да използва спестените средства от парада за премии за украинските военни.
На официална церемония на централния площад в Киев Зеленски връчи държавни отличия на трийсетина военни и изрази надежда за скорошно установяване на мир в бившата съветска република, разположена край вратите на Европейския съюз.