Колумбийският президент Иван Дуке поиска от международната общност да отпусне средства за спасяването на Амазония, след като вчера в Бразилия пламнаха стотици нови пожари, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Искам да отправя призив към международната общност, за да разбере, че освен думите са необходими средства и техническа подкрепа, за да опазим нашите "амазонски бели дробове", заяви Дуке по време на посещение в югозападния град Кали.

Унищожена от огъня площ в амазонската джунгла в Бразилия. 

След телефонен разговор с бразилския президент Жаир Болсонаро Дуке уточни, че средствата ще бъдат използвани и за борба с трасграничната престъпност в района на "белите дробове на планетата", свързана с контрабандата на растения и животни.

 

 

Колумбийският президент добави, че ще поиска от страните, на чиято територия се намира Амазония, да приемат съвместна декларация за опазване на биоразнообразието в най-голямата тропическа гора на планетата. Амазонските гори се разпростират на територията на Бразилия, Боливия, Венецуела, Гвиана, Френска Гвиана, Еквадор, Колумбия, Суринам и Перу.

Опустошената от пожари площ в Боливия достигна 950 000 хектара вчера, въпреки действията на пожарникарите, които бяха подкрепени от нает от правителството Боинг Супертанкер 747-400, предаде Франс прес, цитирайки данни на властите.

Спасителен екип в засегната от пожарите тропическа гора в Боливия.

Общата засегната площ достига 950 000 хектара. Пламъците са унищожили 32 на сто от гората Чикитано, където живеят 1871 семейства в 11 селища и 35 общности на коренното население, съобщи вчера Клайвър Роча, директор на отдела по горите.

Министърът към президентството Хуан Рамон Кинтана обаче изрази в Туитър задоволство от действията на самолета Боинг Супертанкер, който правителството нае от американско предприятие. След като угаси огнища на пожари в източната част на страната, той ще бъде използван в района на равнината Пантанал, която се простира през Боливия, Парагвай и Бразилия.

Г-7 са единодушни, крайнолевият Моралес е готов да приеме външна помощ

Лидерите на държавите от Г-7 са на едно мнение, че страните, засегнати от горските пожари в Амазония, трябва да получат помощ възможно най-скоро, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от ДПА.

"Има контакти на нашите екипи с всички държави от Амазония, така че да можем да одобрим много конкретни технически и финансови ангажименти", каза пред репортери Макрон, който е домакин на срещата на върха на Голямата седморка в Биариц, Югозападна Франция.

Той отбеляза, че повторното залесяване на засегнатите райони е от основно значение, но призна, че лидерите от Г-7 са на "различни мнения" по въпроса, "тъй като всичко зависи от страните от Амазония", които оправдано са привързани към своя суверенитет. 

"Залозите в Амазония, за държавите (от региона) и международната общност, от гледна точка на биоразнообразието, кислорода, борбата срещу глобалното затопляне, обаче са такива, че това повторно залесяване трябва да бъде направено", подчерта в същото време Макрон.

Френският президент превърна климата в ключова тема на срещата на върха на водещите демократични икономики в света и посочи бушуващите пожари в Амазония като знак за спешната нужда от действие, отбелязва ДПА.

Боливийският президент Ево Моралес междувременно обяви днес, че приема международна помощ за борба с горските пожари в страната и че прекъсва предизборната си кампания, докато кризата с природните бедствие не бъде преодоляна, предаде Франс прес.

Той повери на министерството на външните работи координирането на международната помощ от различни организации и хора.

Боливийският президент, който е кандидат за четвърти мандат на поста, каза на пресконференция, че прекъсва предизборната си агитация поне за една седмица.