Държавната вила в Ню Джърси, САЩ, която външното министерство обяви да продан за минимум 905 000 долара, е била подадена към агенти за продажба на имоти малко преди официалното решение на Министерския съвет за продажбата. Десетина дни след решението в повечето достъпни сайтове за недвижими имоти, които търгуват с имоти в района, пише, че офертата вече не е активна. Цените в различните сайтове, са по-високи от минималната, която България търси, установи проверка на Клуб Z. Те варират от 967 000 до 1 180 000 долара. В един от сайтовете е обявено, че вилата е със статут Pending sale (в очакване на продажба). 

Въпросният имот е придобит от България през 1972 г. Той представлява вила на два етажа със застроена площ от 300 кв.м (разгърната застроена площ от 600 кв.м) състояща се от: пет спални помещения, дневна със столова и кухненски бокс, две стаи и дневна и други спомагателни помещения, басейн, тенис корт с асфалтова настилка, заедно с прилежащ терен с площ от 3 дка, обясниха за Клуб Z от Министерството на външните работи (МВнР).

По комунистическо време чест неин посетител е бил Петър Младенов. Според неофициална информация последно вилата е била реално ползвана по време на управлението на НДСВ.

На въпрос защо е отпаднала необходимостта България да притежава вилата, която през 2010 г. премиерът Бойко Борисов определи като достойна да се отдава под наем "за посолства, за приеми, за кралски особи", но е била оставена да се руши, от МВнР обясниха, че е твърде далече от Манхатън (където е консулството на страната ни в Ню Йорк и постоянното представителство в ООН - б.р.). Вилата всъщност е била с дипломатически статут като резиденция на представителството ни в ООН. 

От адреса на къщата във "Франклин лейкс" - един от най-скъпите райони около Ню Йорк, до "Таймс скуеър" разстоянието според Google e около 50 км. От МВнР се мотивират: 

"Манхатън е остров и единствените начини за връзка с Ню Джърси са преминаване през тунел или мост, което отнема между 1,5 и 2 часа в една посока от винаги натоварения трафик. 

Поради тази причини и предвид не доброто състояние и непригодност за ползване, тя е с отпаднала необходимост за нуждите на дипломатическите и консулски представителства на Република България в САЩ."

Оказа се, че заради липса на поддръжка имотът губи дипломатическия си статут през 2010 г. В резултат е започнало начисляване на данъци, от каквито по принцип дипломатическите имоти са освободени. В същата тази година Борисов обясни на заседание на Министерския съвет, че има натрупани глоби и задължения за милиони. Няколко дни по-късно тази информация бе опровергана от тогавашния говорител на Външно Весела Чернева. Към днешна дата от пресцентъра на МВнР, на въпрос дали имотът, обявен за продажба, има задължения, обясниха: 

За възстановяването на отнетият статут, по съвет на Държавния департамент на САЩ, административно-технически служител на ПП (постоянното представителство към ООН - б.р.) е бил регистриран на адреса на имота в Ню Джърси. С предприемането на тези действия дипломатическият статут на имота е възстановен и са опростени начислените местни данъци. Платени са данъци само за периода от октомври 2010 г. до юни 2011 г. в размер на 10 189,54 щатски долара.

Минималната цена от 905 000 долара, която България търси за вилата, е била определена по следния начин:

След указания от МВнР, генералното консулство в Ню Йорк възложи изготвянето на актуална пазарната оценка на лицензирана оценителска фирма „1st Appraisal Source“. На 19.06.2019 г. бе предоставен доклада за анализ и оценка на имота, изготвен съобразно използваната от фирмите за покупко-продажба и оценка на имоти в района методология. Според трите разработени варианта от доклада, най-високата актуална пазарна цена е в размер на 795 000 щатски долара, а най-ниската - 784 000 щатски долара.

За целите на инициираната процедура по продажба на българския имот са предприети спешни действия пред съответните местни власти за получаване на актуална данъчна оценка. Съгласно предоставения документ от община Франклин лейкс, данъчната оценка към 02.07.2019 г. е определена в размер на 853 700 щатски долара.

На 17.06.2019 г. с неприсъствено решение, съгласно изразени писмени становища от членовете на Междуведомствената комисия за държавни имоти извън страната (МКДИИС), е одобрено предложението за предприемане на действия по разпореждане с недвижим имот, при цена не по-ниска от  905 000 щатски долара.

От отговора на МВнР става ясно, че минималната продажна цена е над данъчната и пазарната оценка. Според информация на Клуб Z заради състоянието, в което е имотът в момента, на бъдещия собственик ще му се наложи и сериозна инвестиция. 

От пресцентъра на Външно министерство не отговориха на въпрос какви инвестиции в поддръжка са правени от българската страна за вилата в Ню Джърси в годините, нито откога имотът е оставен без такава. Въпросната информация не била налична в обобщен вид в министерството. 

МВнР управлява около 200 имота в 71 държави по света, купувани от българската държава най-вече през 70-те и 80-те години на миналия век. На година разходите за данъци, например, са в порядъка на 450 000 лв., става ясно от публична информация, предоставена на "Медиапул" от министерството преди няколко месеца. Всяка година МВнР обявява в приоритетите си продажба на имоти с отпадната необходимост. И вилата в Ню Джърси обикновено е в списъка, но сега продажба - по всичко личи - наистина предстои.