Италианското Движение "Пет звезди" заплаши, че ще напусне преговорите с Демократическата партия за съставянето на ново правителство, след като продължилата до късно през нощта четиричасова среща с нейни представители не е бил постигнат напредък, предаде ДПА, цитирана от БТА.

По-рано през деня лидерът на демократите Николас Дзингарети разкри, че е оптимист по отношение на съставянето на коалиционно правителство. Проблем пред двете партии е несъгласието за бъдещия премиер - демократите настояват да се избере ново лице.

Същевременно популистите заплашват, че няма да има нова среща с демократите, ако те не се съгласят Джузепе Конте да оглави новото правителство. 

Коалицията се възприема като единствена алтернатива на предсрочните избори в Италия. Анкетите сочат, че дясната "Лига" на досегашния вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини би спечелила убедително бъдещ вот. 

Тя спечели 34 процента подкрепа от гласоподавателите на евроизборите през май. За поеме еднолично властта, Салвини сложи край на 14-месечното коалиционно правителство с "Пет звезди". 

Президентът на републиката Серджо Матарела е арбитър в политическата криза. Той трябва да реши дали да номинира ново правителство, или да разпусне парламента и да насрочи нови избори.

 
Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази в Туитър подкрепа за опита на Конте да остане премиер начело на нова коалиция.
 
 
"Нещата започват да изглеждат добре за високоуважавания Министър-Председател на Италианската Републиа Джузепи ( правилното е Джузепе - б.р.) Конте", написа той с характерния си правопис в социалната мрежа. "Той мощно представи Италия на (срещата на) Г-7. Обича страната си много и работи добре със САЩ. Много талантлив човек, който се надявам да остане Министър Председател!"