Британското правителство е поискало от кралицата временно да прекрати сесията на парламента дни след като той се завърне на работа през септември и седмици преди крайния срок за "Брекзит", предаде Би Би Си.

Премиерът Борис Джонсън каза, че кралицата ще произнесе тронно слово след суспендирането на 14 октомври, за да очертае неговия "много вълнуващ дневен ред".

Това означава, че депутатите няма да имат време да прокарат закони, с които да спрат "Брекзит без сделка" на 31 октомври. Консервативният депутат от вътрешнопартийната опозиция Доминик Грийв нарече стъпката "възмутителен акт".

Той предупреди, че тя може да доведе до вот на недоверие срещу Джонсън, добавяйки: "Tова правителство ще падне." Но министър-председателят каза, че е "напълно невярно" да се твърди, че суспендирането е мотивирано от желание да се прокара силово "Брекзит без сделка".

Той каза, че не иска да чака до след "Брекзит", "преди да продължим с плановете ни да поведем напред страната", и настоя, че ще има достатъчно време за депутатите да дебатират отпътуването на Обединеното кралство от ЕС.

"Нуждаем се от ново законодателство. Трябва да внесем нови и важни закони и затова ще имаме тронно слово на кралицата", добави той.

Идеята да бъде затворен парламентът предизвика спорове, в които критиците й заявиха, че тя ще попречи на депутатите да играят демократичната си роля в процеса на "Брекзит", отбелязва Би Би Си.

Тя припомня, че няколко видни фигури, включително бившият премиер Джон Мейджър, заплашиха да поискат съдът да отмени мярката и че иск срещу нея от шотландските националисти вече пробива път в шотландските съдилища.

Реакциите: "Скандал, преврат, предсрочни избори..."

Британски политици реагираха критично на медийните съобщения за предполагаемото намерение на правителството на премиера Борис Джонсън да удържи почивката на парламента до 14 октомври в опит да попречи на депутатите да осуетят "Брекзит" на 31 октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Изглежда Борис Джонсън наистина се готви да прекрати работата на парламента, за да прокара силово "Брекзит без споразумение". Ако депутатите не се обединят, за да го спрат следващата седмица, днешният ден ще бъде запомнен като мрачна дата в демокрацията на Обединеното кралство", написа в туитър шотландският първи министър Никола Стърджън.
"Ако Би Би Си нюз са прави, Борис Джонсън току-що отправи предизвикателство към парламентарната демокрация. Майката на всички парламенти няма да му позволи да държи настрана британския парламент от най-важното решение, пред което е изправена страната ни. Обявлението му за война ще бъде посрещнато с железен юмрук", написа в туитър говорителят по въпросите на "Брекзит" на проевропейската партия "Либерални демократи" Том Брейк.
"Ние нямаме "ново правителство". Това действие е абсолютно скандално посегателство над нашата демокрация. Не можем да допуснем това", коментира в туитър заместник-лидерът на главната опозиционна сила, Лейбъристката партия, Том Уотсън.

Намерение на Джонсън да спре работата на парламента до 14 октомври е конституционен скандал, заяви председателят на парламента Джон Бъркоу, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

"Както и да се представя този ход, е абсолютно очевидно, че целта на спирането на работата (на парламента) е да му попречи да дебатира по "Брекзит" и да изпълни дълга си да определи курс за страната ни", заяви Бъркоу.

Той посочи, че не е бил предварително уведомен за решението на премиера, отбелязва Асошиейтед прес.

"Спирането на работата на парламента би било оскърбление към демократичния процес и правата на парламентаристите като избрани представители на народа", добави Бъркоу.

Говорителката на опозиционната Лейбъристка партия Даян Абът определи хода на Джонсън като преврат срещу парламента, предаде Ройтерс.

"Борис Джонсън се опитва да извърши преврат преврат срещу парламента. Срещу вас, избирателите, и срещу вашите политически представители. За един пагубен "Брекзит Без Споразумение", написа Абът в туитър.

Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж заяви, че след обявеното намерение на британското правителство да спре работата на парламента до 14 октомври вотът на недоверие "сега е нещо сигурно", предаде АП.

"Общите избори стават по-вероятни и това се приема като положително от поддръжниците на "Брекзит", написа Фараж в туитър.

Той обаче посочи, че големият въпрос е дали Джонсън възнамерява да продължи преговорите с ЕС по споразумение за напускане.

"Ако смята да го прави, Партията на Брекзита ще се бори с него на всеки сантиметър по този път. Ако обаче той иска сега "Брекзит" (без споразумение), ще му помогнем да си осигури голямо мнозинство на едни общи избори", каза Фараж.

Брюксел отказва коментар

Европейският съюз заяви, че остава настрана от избухналата във Великобритания врява около решението на правителството да спре работата на парламента, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

ЕС "не коментира вътрешнополитически процедури в нашите страни членки. Няма и да спекулираме какво означава ставащото по отношение на следващи стъпки", каза говорителката на Европейската комисия Мина Андреева.

Британският преговарящ за "Брекзит" Дейвид Фрост е в Брюксел за експертни разговори с дипломати в опит да постигне някакъв напредък.

Андреева добави, че ЕС ще направи оценка на всяко евентуално предложение на Великобритания, "което е съвместимо" със споразумението за напускане, постигнато от Брюксел с предишния британски премиер Тереза Мей.