Държавна сигурност се е опитвала да "бори" капиталистическите разузнавания сред западните туристи по Южното Черноморие не само със своите сили, но и с цяла армия от администратори по хотели, таксиметрови шофьори, работниците по бензиностанциите и автосервизите, та чак до продавачите на сувенири. Това разкрива документ от архивите на Държавна сигурност, който desebg.com публикува онлайн.

Той представлява строго секретна справка относно: "Работата с обществеността по линия на отделени I-во при Окръжно управление на МВР Бургас през 1965 г."

От документа се разбира, че ДС е предала на партийни комитет в Слънчев бряг доклад за методите на "капиталистическите разузнавания", която е бил изнесен пред общо над 2000 служители и работници с "голям интерес".

ДС е провеждала беседи с гореизброените служители от хотелските администрации, със шофьорите на таксита, обслужващия персонал по бензиностанциите и автосервизите, както и с продавачите на сувенири.

Така например четем, че "в гр. Бургас бяха проведени беседи с администраторите на хотелите на "Балкантурист", с шофьорите от таксиметровите коли, служители от бензиностанциите и сервизните работилници, с продавачите в магазините за сувенири и др. Беседи се проведоха и със служителите и работниците в къмпингите "Каваците" и "Аркутино" от наша страна, а в Младежкия международен лагер край с. Приморско, тази работа беше извършена от ръководството на лагера. Тук също се целеше, като се излезе от името на ръководството на лагера, да се ангажира поотделно пред служителите си и работниците си по тези въпроси, заедно с което се опособствуваше да издигаме авторитета на същото пред последните".

Така ДС е разбирала работата с обществеността, посочва в заключение авторът на материала - журналистът Христо Христов, който от години се занимава с темата с досиетата на бившите служби на репресивния апарат у нас.

Документът е включен в сборника  „Държавна сигурност и туризмът”, издание на Комисията по досиетата, 2014 г.