Нов случай на посегателство срещу 7-годишно момиченце е регистриран в сливенското село Сотиря, съобщи бТВ. Първоначално детето е било настанено в местната болница със съмнения, че е било изнасилено. След преглед е установено, че няма сериозни наранявания, но с детето е извършено блудство. 

Задържани са двама мъже - на 68 години и тийнейджър на 15 г. На двамата снощи им бяха повдигнати обвинения за блудство с малолетно момиче. Тепърва ще се решават мерките им за неотклонение. Към момента са задържани за 72 часа. 

"Когато получихме сигнала, по-малкият нападател беше избягал. Впоследствие полицията го хвана. Повече подробности ще дадат отговорните органи", каза кметът Димчо Георгиев пред "Нова тв"

Директорът на полицията в Сливен главен комисар Димитър Величков поясни пред БТА, че момиченцето и задържаният младеж са се познавали, а възрастният мъж е бездомник и е обитавал постройката, където се смята, че е било извършено престъпление срещу момиченцето. 

„В случая се касае за чисто блудство, без изнасилване и употреба на прекомерно насилие“, допълни още директорът на полицията, цитиран от "Фокус". 

Майката е предотвратила изнасилване, заварвайки мъжете да блудстват с момиченцето й, разказа самата тя пред репортер на Нова тв на място. На Цвета Атанасова, която има общо 5 деца, се притекли на помощ и съседи, бързо подали сигнал в полицията. В последствие детето е споделило, че възрастният мъж, който е задържан, е блуствал с него и преди месец. Момиченцето не е казало тогава, защото било заплашено от мъжа, че "ще му пререже гръкляна", обясни още майката. 

Възрастният арестант е бил приютен от съжаление в пристройка към дома на семейството на пострадалото дете. Именно в тази постройка е било извършено деянието. 

От МВР в събота по обед  разпространиха официално съобщение за случая. Ето какво гласи то: 

Към 20,47 часа снощи 29 –годишна жителка на с. Сотиря, община Сливен, съобщила в полицията за посегателство, свързано с блудствени действия спрямо малолетната й дъщеря, на 8 години. След сигнала в РУ-Сливен незабавно са предприети действия за установяване на фактите и обстоятелствата според получената информация и издирване на извършителя. Пострадалата е прегледана от съдебен лекар, не са установени данни за насилствени действия и е предадена на грижите на близките й.

При проведените оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия е установен и задържан за срок от 24 часа заподозрения за   извършител,  на 15 години, от същото село.

По случая е задържан и 68-годишен, живял временно без регистрация на адреса на майката, спрямо когото предстои изясняване съпричастен ли е към блудство с малолетната преди време, каквато предварителна информация е съобщена.

По случая е образувано досъдебно производство. Материалите докладвани на ОП – Сливен. Работата продължава за изясняване на всички обстоятелства и документиране на случая.

Случаят идва две седмици след жестокото убийство 7-годишната Кристин, което потресе не само Сотиря, а цялата страна. След неколкодневно издирване органите на реда арестуваха Мартин Трифонов, който в последствие е направил пълни самопризнания. Той е с три повдигнани обвинения - за блудство с дете, за изнасилване и за убийство, което е извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин. Заради това, че призна за деянието обаче, Трифонов, дори да бъде признат за виновен от съда, няма да получи максималното наказание, предвидено по закон за изброените престъпления - доживотен затвор без право на замяна. Причината е в т.нар. съкратено съдебно производство заради направените самопризнания, в която хипотеза обаче наказанието не може да бъде максималното. 

Заради това от прокуратурата поискаха законодателни промени. Предложението на екипа на Сотир Цацаров е възможност за съкратен процес да се дава само след изрично становище по всеки отделен казус от прокуратурата. Юристи се обявиха "за" отпадане на възможността за съкратено производство за определени престъпления, но са против идеята на държавното обвинение, защото тя разширява правомощията на прокуратурата и дава възможност тя да се намесва в решенията на независимия съд, въпреки че е страна в съдебния процес.