Депутати от вътрешната опозиция в управляващата Консервативна партия казаха днес, че са готови да гласуват с лейбъристката опозиция, за да попречат на министър-председателя Борис Джонсън да изведе Обединеното кралство от ЕС без споразумение. 

Джонсън предупреди, че всички, които гласуват против правителството, ще бъдат изключени от партията и няма да бъдат нейни кандидати в следващите избори.

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин обеща да направи всичко възможно след като парламентът се събере на първата си сесия след ваканцията, за да осуети плановете на Джонсън за Брекзик без сделка.Изключването на консервативни депутати означава, че Джонсън би останал без мнозинство - торите в момента имат само едно място повече от опозицията. В този случай той най-вероятно ще поиска предсрочни избори с надеждата да прочисти партията си от противниците на Брекзит без сделка. 

“Tяхната (на правителството)  стратегия, за да бъдем честни, е да изгубят тази седмица и тогава да искат общи избори", каза Дейвид Гок, бинш министър на правосъдието,  който е един от разбунтувалите си консервативни депутати.

В същото време бившият лейбъристки премиер Тони Блеър, посъветва партията си "да не пада в капана за слонове", който й готви Джонсън с евентуални предсрочни избори. По думите му консерваторите могат да ги спечелят, разчитайки на страха на британската публика да види твърде левия Корбин като премиер.

Тони Блеър

Миналата седмица кралицата по искане на Джонсън се съгласи да прекъсне временно сесията на парламента до 14 октомври, за когато е насрочена нейна реч, в която да очертае законодателните приоритети на правителството. 

Опозицията заяви, че ще се опита да прокара закон против Брекзит без сделка, веднага след като депутатите се съберат утре. В такъв случай се очаква Джонсън да поиска предсрочни избори.

Европейският съюз даде на Великобритания срок до 31 октомври т.г. да ратифицира споразумението за оттегляне, подписано от предшественичката на Джонсън Тереза Мей или да излезе от съюза без споразумение.

Джонсън декларира, че е решен да изведе Обединеното кралство от ЕС на посочената дата със или без сделка.

Междувременно, в неделя британското правителство започна информационна кампания за 100 милиона лири, за да подготви населението за Брекзит.

Между специфичните групи, към които тя е насочена, са британските граждани, които се готвят да пътуват до страните на ЕС и фирмите, които изнасят за неговия пазар.