Управляващата партия в Грузия предложи днес оспорвания министър на вътрешните работи за нов премиер на страната, след като предишният изненадващо подаде оставка. С това партията "Грузинска мечта" рискува да изостри политическото напрежение в кавказката страна, предаде Франс прес.
Кандидатурата на Гиорги Гахария бе обявена по телевизията от лидера на "Грузинска мечта", влиятелния милиардер Бидзина Иванишвили.
Издигането на Гахария за премиер, което трябва да бъде одобрено от парламента, доминиран от "Грузинска мечта", изглежда е само формалност. Кандидатурата му трябва да бъде одобрена и от президента Саломе Зурабишвили. 

Премиерът на Грузия Мамука Бахтадзе обяви вчера, че подава оставка, като каза, че е "изпълнил своята мисия". Той написа във Фейсбук, че остава член на управляващата партия "Грузинска мечта" , "предан войник" на своята страна, и пожела успех на бъдещия водач на правителството, съобщава БТА.
Серия протести разтърсиха Грузия в началото на лятото. В края на юни десетки хиляди демонстранти поискаха оставката на вътрешния министър Гахария след силово разпръсване на протест край сградата на парламента.
Протестите започнаха, след като руски депутат говори в тбилиския парламент и предизвика възмущение в страната, чиито отношения с Русия са твърде напрегнати след петдневния въоръжен конфликт през 2008 г. 
Москва реагира на протестите със забрана върху директните полети между Русия и Грузия.