САЩ ще разположат до две седмици бронетанковото си подразделение "Железен кон" в Полша, Литва, Латвия и Естония, предаде Ройтерс.

В четирите държави, граничещи с Русия, ще бъдат изпратени близо 700 войници, 20 танка "М1А1 Ейбрамс", бойни машини на пехотата "Брадли" и "Страйкър".

За първи път след края на Студената война американците ще пратят отвъд океана бронирана техника, отбелязват източници от Вашингтон.

Същевременно за първи път толкова сериозна сила ще стъпи на територията на бившия СССР. Тя ще бъде разположена и в някогашни бази на Съветската армия.

"Нашата цел е да напрамим съвсем очевидна демонстрация на ангажимента ни към нашите съюзници", заявява пред Ройтерс капитан Джон Фармър, служител на отдела за връзки с обществеността на "Железен кон".

Подразделението е базирано във Форт Хууд, щата Тексас. Негови бойци вече получили едномесечно предизвестие за предстоящото им разполагане край Русия. Част от персонала му вече е в Германия и извършва подготвителни работи за местенето в Полша и Прибалтика.

Военнослужещите от "Железен кон" ще заменят горе.долу също толкова на брой американски войници, но с доста по-леко въоръжение. Те бяха пратени там веднага след руската анексия на Крим през март.