Руското посолство в България излезе с позиция сещу острата реакция на българското външно министерство за подготвяна изложба по случай 75-годишнината от края на Втората световна война. В изявление на българското министерство се казва, че проявата подкрепя "съмнителна историческа теза" и представлява "намеса във вътрешнополитическия дебат на страната ни". 

"Щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии", гласеше още позицията на дипломатическото ведомство.

В отговор от посолството на Москва в София се казва: "изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция".

Ето и цялата позиция на руската дипломатическа мисия в България, публикувана на страницата й във фейсбук:

"Изложбата към 75-та годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма, която на 9 септември ще представим в нашия културно-информационен център, е подготвена със съдействието на Руското историческо дружество и е насочена изключително към запознаване на българското общество с материали от фондовете на руски архиви. Много от тези документи бяха досега непубликувани или неотдавна разсекретени и разказват за решаващата роля на Червената Армия в избавление на човечеството от фашистката чума.

Тази изложба няма нищо общо нито с днешния български вътрешнополитически дебат, нито с отделни политически сили, затова до известна степен сме учудени от това, че може да се правят каквито и да било официални заявления преди запознаване със самата експозиция."

 

От самото съобщение за подготвяната изложба става известно, че експозицията ще бъде представена от посланика на Русия в България Анатолий Макаров, директора на фондацията "История  на Русия" Константин Могилевски и историка проф. д-р Евгения Калинова.

"Материалите, използвани за подготвяне на изложбата, са от фондовете на Държавния централен архив на съвременната руска история (ГЦМСИР), Руския държавен архив на социално-политическата история (РГАСПИ), Централния архив на Министерството на отбраната на Руската Федерация (ЦА МО РФ), Архива на външната политика на Министерството на външните работи на Руската Федерация (АВП РФ).", пише още там.