За втора поредна година Виена е обявена за най-добрият град за живеене в света в класацията на "The Economist Intelligence Unit", предава БТА.

Австрийската столица привлича туристи с концертите с класическа музика и имперската си история, но наред с това има множество зелени пространства, отлични обществени услуги и по-сигурна среда, поради което миналата година измести Мелбърн от върха на класацията на 140 града в света, който австралийският град заемаше в продължение на седем години.

Така австралийският град остава втори в класацията, въпреки че разликата между двата мегаполиса е минимална - едва 0,7 пункта от 100 възможни.  Виена получава 99,1 точки в класацията за 2019 година, публикувана днес, също колкото е имала и миналата година. Мелбърн получава 98,4 точки, а Сидни - 98,1.

В първата десетка доминират Австралия и Канада, всяка от двете страни с по три града. Япония също е в тази група с Токио и Осака. Девети град в класацията е Копенхаген. Париж губи пет позиции и се класира 25-и заради въздействието на протестите на "жълтите жилетки".

Най-ниските позиции в класацията заемат най-непривлекателните градове в света - последен е Дамаск, зад Лагос, Дака, Триполи и Карачи. 

Сред градовете от Източна Европа си струва да се отбележи силното представяне Белград, пишат изследователите. През последната година сръбската столица е подобрила своята инфраструктура и нивото на здравеопазването и ако през 2018 г. е заемала 82 място, то тази е на 77-мо.

Класацията на 140-те града се съставя въз основа на критерии, включващи жизнения стандарт, престъпността, инфраструктурата, транспортната мрежа, достъпа до образование и медицински грижи, икономическата политическата стабилност.  За първи път е отразено и влиянието на климатичните промени върху качеството на живота: в това отношение Кайро и Делхи са санкционирани заради лошото качество на въздуха и недостатъчното водоснабдяване.