"Лъжлива новина. Моята кауза е София и работя за София."

Така Мая Манолова отговори на медийни публикации, че освен че е кандидат за кмет на столицата, издигнат от Инициативен комитет, тя подготвя и нов политически проект. Манолова и комитетът днес официално заявиха кметската номинация. Начело на обединението ог граждани е Никола Вапцаров - юристът, който оглави и протестите срещу строежа "Златен век" в квартал "Лозенец". След 65-имата граждани в ИК са още певецът Криско, спортистът Армен Назарян, бившият народен представител и шеф на вътрешната комисия Минчо Спасов, Вяра Иванова, която поведе протеста на майките на деца с увреждания. В списъка с граждани е и медицинската сестра Мая Илиева, която бе уволнена от болницата, в която работи, след като поведе протести за по-добри условия на труд.

 

"Г-жо Манолова, молим ви да направите София нашия Рим", заяви Вапцаров, цитирайки римския император Константин, който казва, че Сердика е неговият Рим.

 

"Нашият път ни доведе до омбудсмана, тя не ни даде празни обещания, заемаше твърди позиции, правеше всичко възможно въпреки ограниченията на поста си", обясни още Вапцаров, известен с битките си срещу строителството на небостъргача "Златен век" на "Артекс". 

Вчера Манолова подаде оставка като омбудсман, а днес парламентът набързо я одобри - без изказвания и дебати.

Тя обясни и защо е подала тази оставка и влиза в кметската битка така: 

"Повече от година каузите ни са блокирани - ние сме наказани заради високото доверие в институцията и икономическите зависимости на управляващите. Това се случва и в Столичната община. Там е вдигната стена, зад която се пазят строго бизнес и приятелските интереси на властта. Като омбудсман не можех да променя това. Затова подадох оставка - възможностите ми да помагам на хората бяха изчерпани и блокирани. Ако бях останала - щях да заемам административен пост, институцията щеше да се превърне в гара разпределителна за жалби. Някои биха се съгласили, но не и аз".

По думите ѝ София няма кмет от години, има изпълнителен директор. 

"Аз се кандидатирам, защото заедно можем да се преборим, имам сили и не ме е страх. Властта е в паника. Отвори се фабриката за манипулации. Изпълзяха креатури, които приличат повече на карикатури", заяви Манолова. 

Манолова скоро обеща да представи управленска програма. Но добави, че си представя София прозрачна, с участието на софиянци в управлението ѝ и с услуги на едно гише, което "всеки столичанин носи в джоба си". Обясни, че няма как да спре партийните централи да я подкрепят, но не дели гражданите на столицата на леви и десни, сини и червени и очаква подкрепа от всеки. Сред приоритетите й е още София да е зелена, а не презастроена, Витоша да е достъпна за всички, градът да не е разделен на център и периферия от крайни квартали. 

"За да разплетем възела на проблемите трябва да го отсечем. И ще го направим. Заедно", каза още Манолова и призова хората да участват в изборите.

По думите на Манолова кампанията ѝ ще бъде финансирана с дарения, а сметката за тях ще бъде обявена, след като Инициативният комитет бъде регистриран в Общинската избирателна комисия. Манолова няма да има собствена листа за Общинския съвет.