Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП  одобри днес предложението на българския евродепутат Иво Христов да бъдат предвидени допълнителни 70 милиона евро за борба с африканската чума по свинете (АЧС) в новия бюджет на ЕС за 2020 г., предава БТА.

Предложените поправки бяха внесени от Христов и румънката Кармен Аврам през юли тази година, които са членове на ресорната земеделска комисия. 

Тогава бившият съветник на президента написа във Фейсбук, че всъщност има две предложения: едното за увеличаване с 50 млн. евро на перото "Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията" и едно за увеличение с 20 милиона евро на перото „Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в съюза."

Идеята на внесените изменения е Фондът за спешни мерки да разполага с по-голям финансов ресурс, който да бъде предоставян на държавите членки, а оттам - на фермерите - за справяне с последиците от африканската чума по свинете. 

Второто предложение има за цел да бъдат предвидени допълнителни 20 милиона евро за проучване и разработка на ваксина срещу африканската чума по свинете, каквато към момента все още няма. При гласуването в Комисията по земеделие това предложение не бе подкрепено от представителите на Европейската народна партия (ЕНП) - групата, в която членува ПП ГЕРБ. 

Комисията по земеделие се е обединила около позицията, че налице е сериозно въздействие на разпространението на африканската чума по свинете в няколко държави членки и голям брой регистрирани огнища от началото на 2019 г.

Освен това ресорната комисия е изразила съжаление, че отпуснатите средства за  предотвратяване и борба с африканската чума по свинете са били само 28 млн. евро за миналата година. 

Депутатите са взели предвид, че трети държави са инвестирали в научни изследвания за разработване на ваксина срещу африканската чума по свинете и е счела, че Съюзът е длъжен да се включи в тези разработки, което ще спомогне за спиране на разпространението на заразата. 

За да бъде окончателно прието предложението на Христов и Аврам, то трябва да мине одобрение и през бюджетната комисия на Европарламента.

Българският евродепутат е изразил надежда, че предложените промени ще бъдат част от исканията на Европейския парламент по време на преговорите за бюджета на ЕС за 2020 година.