Първата и засега единствена българска атомна електроцентрала навършва днес, на 4 септември, 45 години от откриването си. Ръководството на централата реши да отпразнува по необичаен начин датата - като направи песен и клип към нея, с който поздрави всички настоящи, бивши и бъдещи служители.

"Докосва слънчевият лъч вечната река,

изгрява чиста светлина.

Пееща вода, която все звучи,

разказва за хора и съдби."

Това е част от текста на песента.

Във видеото на "Усмивка за мен" участват както редови служители на централата, така и хора от ръководството на АЕЦ. 5-минутното парче вероятно е било за вътрешна употреба и забавление на работещите там, но след като изтече в интернет, стана обект на полемики относно цената на видеоклипа и кой го е платил.

 

 

Според изпълнителния директор на централата клипът е платен с парите на дружеството, но той така и не посочи точна сума. По неофициална инсформация става дума за 30 хил. лева.

Празникът продължава освен с домашна песен и с празнична програма - официална церемония с присъствието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, както и концерт с участието на БТР и Джон Лоутън.

АЕЦ "Козлодуй" е открита на 4 септември 1974 година и до момента остава най-голямата в региона. Днес в централата работят само 5-и и 6-и реактор с общ капацитет малко над 2000 MW.

Мощностите на централата започват да бъдат изключвани малко по малко още от 1991 година, когато мисия на Международната агенция за атомна електроенергия открива много оперативни проблеми като липса на култура на безопасност, слаба радиационна защита и непълни оперативни процедури.

България започва процедура по спиране на четирите реактора с мощност до 440 MW, тъй като те не отговарят на стандартите на блока. През 2004 г. са затворени 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ „Козлодуй“, а в началото на 2007 г. са затворени и 3-ти и 4-ти блок. Пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ все още работят. Затворените досега мощности са 1760 MW, а работещите са 2000 MW.