Гръмнала е фабриката за взривни вещества в Горни Лом, община Чупрене, област Видин, съобщи bTV. Към момента има информация, че са пострадали две жени, които били на портала, но според източници от фабриката пострадалите са повече.

Инцидентът се е случил малко преди 17 ч.

Информацията потвърди кметът на Община Чупрене Ваньо Костин. Той съобщи за пострадалите две жени, като каза, че в момента на експлозията във фабриката е имало и други хора.

"Не е ясно какво е предизвикало взрива и какъв е мащабът му", каза Костин.

От болницата в Монтана съобщиха, че двете пострадали са настанени при тях и няма опасност за живота им. Малко по-късно обаче шефът на видинския филиал на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Любомир Виденов каза че, ранените жени са три, като третата е настанена в болницата във Видин. За живота на третата жена също нямало опасност. Д-р Виденов обаче прогнозира, че според него ще има жертви. Пред предприятието имало 4 екипа на Спешна помощ - от Димово, Белоградчик, Чипровци и Монтана.

 

"Все още нямам подробности по случая. Получих информация от министъра на вътрешните работи и от ръководството на ДАНС. Става дума за фабрика за взривни вещества в района на Горни Лом. Станал е мощен взрив", коментира служебният премиер проф. Георги Близнашки след заседание на Министерския съвет.

„Все още не е ясно какъв е броят на жертвите, но пораженията са тежки. Тепърва остава да се разбере дали има жертви или ранени. До този момент нямаме конкретна информация”, посочи проф. Близнашки. Той уточни, че вече са изпратени екипи, а органите на реда се опитват да установят щетите.

"Няма никакъв проблем за село Горни Лом", каза вътрешният министър Йордан Бакалов. "Заводът е бил в Стара планина и е отдалечен от самото село”, уточни той. Преди 15 дни полицията във Видин е правила проверка във фирмата "Видекс" АД и са констатирани нарушения, за които са издадени актове.

„Районът е отцепен, не се допускат хора, които да влизат и излизат в самия периметър на завода. Лекарските екипи също са там, както и следователите, които трябва да направят разследването”, подчерта Бакалов.

„За голямо съжаление, все още има вторични взривове. След последния взрив можем да влезем 24 часа по-късно. Лошото е, че взривът е станал по-късно, денят вече е по-къс. С министър Шаламанов се разбрахме, че ще използваме по всяка вероятност безпилотни самолети, които да огледат района, както и роботи, които ще могат да влязат в периметъра преди тези 24 часа, както и друга техника. Министерство на отбраната притежава машини, които могат да работят при такива условия”, каза Бакалов. Все още не можело да се каже дали има жертви или други ранени.

„Доколкото ми е докладвано, са утилизирали мини. Именно в момента на утилизация на самите мини е станало и произшествието, но без разследване и без да влязат екипите от МВР и следователите няма как да заемем каквато и да е позиция”, допълни Бакалов.

Това е поредният инцидент във фабриката. През 2010 г. серия взривове в завода за опасни взривни материали „Миджур” стреснаха видинското село Горни Лом. Тогава бяха ранени четирима, а двата цеха на завода бяха напълно унищожени. 

Горни Лом има 150 жители, които са работили в завод "Миджур". Взривът през 2010 г. ги остави без работа, но това не беше първата експлозия в предприятието. През 2007 г. един мъж загина, а жена пострада при взрив на поточната линия в един от цеховете.