Няколко часа след като американският президент Доналд Тръмп заяви в туитър, че е отменил тайна среща между неговата администрация и талибаните и че се отказва от мирните преговори, афганистанските бунтовници излязоха със специална декларация, качена на тяхната англоезична медийна платформа.

"След като американският президент отмени преговорите с Ислямското емирство, това ще нарани Америка много повече от всичко. Ще навреди на репутацията й, ще разкрие нейната анти-мирна политика на света, ще увеличи загубите й на животи и богатства, и ще докаже нейната хаотична политика", пишат талибаните. 

По рано днес Тръмп отмени поредния кръг от тайни преговори между САЩ, талибаните и правителството на афганистанския президент Ашраф Гани. Причината - нападение в Кабул, което отне живота на 14 души, сред които и този на американски войник. 

"За съжаление, за да си създадат някакви измамни лостове за въздействие, те (талибаните) признаха за нападение в Кабул, при което загина един от нашите прекрасни войници, както и още 11 души", заяви президентът на САЩ. 

"Незабавно отмених срещата и се отказах от мирните преговори (между страните, в които САЩ взеха участие). Що за хора ще убият толкова много (хора) с цел, както изглежда, да засилят преговорните си позиции?", попита още той риторично.

Мирните преговори между двете страни продължават вече няколко месеца и до днес се считаше, че те са много близо до сключването на сделка. Тя предполагаше първо частичното, а после и пълно изтегляне на американските войници от страната, в замяна на обещанието на талибаните, че няма да допуснат Афганистан да се превърне в "рай" за всякакви терористични организации.

"Подобна реакция, заради само една атака, точно преди подписването на споразумението, показва липса на опит и загуба на самообладание. И това на фона на многото атаки на САЩ и техните вътрешни съюзници, които измъчват стотици афганистанци и разрушават техните домове", пише в позицията на талибаните. 

Бунтовниците твърдят, че до момента са имали ползотворни и удоволетворяващи разговори с американските власти и че по време на последните срещи почти са финализирали сделката. Въпреки днешното напрежение обаче талибаните твърдят, че са готови да се върнат на масата на преговорите за конструктивен диалог. 

"18-годишната ни съпротива трябваше да докаже на Америка, че ние няма да приемем нищо по-малко от пълния край на окупацията и да позволим на афганистанците да определят сами съдбата си. Ние ще продължим нашия Джихад за тази велика кауза и ще поддържаме силната ни вяра в крайната победа!", завършва позицията на талибаните. 

Съобщението е подписано като "Ислямско емирство Афганистан", както бунтовниците наричат страната. 

Войната в Афганистан продължава вече 18 години, откакто през 2001 г. САЩ прекратиха бруталното управление на талибаните. Оттогава насам битките се водят с променлив успех, но през последните две години бунтовниците успяват да задържат огромен брой местни провинции във свое владение и непрестанно водят сражения с местните военни и американските корпуси.