Главният прокурор Сотир Цацаров е направил предложение за отмяна на придобитото българско гражданство от още двама чужденци - египтянин и израелец. Това стана ясно от официално съобщение на държавното обвинение. Причината за искането - сигнали от ДАНС за "допуснати нарушения в хода на придобиване на гражданство, както и за неизпълнение на задълженията за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство".

По закон, за да бъде отнет български паспорт, се сезира министърът на правосъдието, а той прави предложение за издаване на президентски указ, с което да се финанилиза отнемането. По традиция правомощието за издаване на укази, засягащи гражданството, президентите на България предоставят на своите вицепрезиденти.

Последните две искания на Цацаров след проверки на ДАНС засягат следните двама души: 

Омру Махмуд Фаузи Дасуки, роден в гр. Гиза, Египет, придобил българско гражданство с  Указ № 70 от 8.06.2018 г. на вицепрезидента на Република България. Причината да отнемане на българския паспорт е "укриване от него на факти, които биха послужили като основание за отказ за придобиване на българско гражданство".

В хода на проверката е установено, че придобитите от О. Дасуки български държавни облигации като законова предпоставка за придобиване на българско гражданство не са били налични като инвестиция дори и към момента на приключване на процедурата по придобиване на наше гражданство и не са установени инвестиции, които лицето да е поддържало в изискуемия двугодишен срок.

Вторият човек е Сахм Абдул Абдул Яги, роден в гр. Йерусалим, Израел, придобил българско гражданство с  Указ № 44 от 24.04.2018 г. на вицепрезидента на Република България. Мотивът за него е същият като за родения в Египет - укриване на факти и неподдържане на инвестицията, станала основание за българско гражданство поне в минималния законов срок от две години.

От юни до сега Цацаров поиска отнемане на още шестима натурализирани чужденци - Сергей Олегович Дружинин, Каир Закирович Рахимов, Владислав Леонидович Левицкий и Галина Олеговна Улютина, след това и на Магди Мохеб Камил Кассабгуи и Мустафа Мухаммад Хюсеин Хемани.

Очаквайте подробности.