Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО) излязоха днес със съвместна позиция, в която остро осъждат опитите за компрометиране на приятелката на кандидата на "Демократична България" за кмет на София Борислав Игнатов, а чрез нея и номинацията му.

Както е известно, миналия четвъртък ПИК разпространи нецензурирани снимки, придружени с текст, което предизвика безпрецедентно медийно обединение под наслов "Днес е денят" срещу подобни похвати и липса на елементарна хигиена в журналистиката. От Асоциацията на европейските журналисти в България също излязоха с декларация, като призоваха партии и бизнес да бойкотират реклами и участия в ПИК и да декларират това публично.

С позиция излязоха и БНТ и БНР съвместно с Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), в която членуват и Нова телевизия и бТВ. Нова тв официално обяви тази позиция и на сайта си и в новинарските емисии. бТВ все още не е.

Сега идва и позицията на БАПРА и БДВО.

"Ние, членовете на БАПРА и БДВО, категорично заявяваме, че са прекрачени граници на нормалната предизборна агитация, посочват асоциациите ПР бранша. - Кибернасилието, както и всяка друга форма на насилие е абсолютно недопустимо не само от комуникационна гледна точка, но и от човешка. Предизборните кампании трябва да са място за съревнование на идеи и визии за развитието на обществото ни. А не поле за мръсни лични нападки, целящи да уязвят достойнството на хора, нямащи нищо общо с политиката."

И заявяват в заключение:

"Ние, обединеният комуникационен сектор, се присъединяваме към позициите на много от политиците, кандидат-кметовете, обединените журналисти и много други публични организации и личности в категоричното си неприемане на подобни комуникационни практики."

Ето и пълния текст на декларацията:
 
"През последните 30 години обществото ни стана свидетел на много политически скандали, клеветнически кампании и остри предизборни сблъсъци. Но може би за пръв път се сблъскваме с използване на лични снимки на човек, близък до един от кандидатите за кмет на град София. Ние, членовете на БАПРА и БДВО, категорично заявяваме, че са прекрачени граници на нормалната предизборна агитация.

Като комуникационни специалисти се обявяваме категорично против подобни практики. Кибернасилието, както и всяка друга форма на насилие е абсолютно недопустимо не само от комуникационна гледна точка, но и от човешка. Предизборните кампании трябва да са място за съревнование на идеи и визии за развитието на обществото ни. А не поле за мръсни лични нападки, целящи да уязвят достойнството на хора, нямащи нищо общо с политиката.

Подмяната на важните политически и обществени теми за едни местни избори с вадене на интимни моменти от миналото на човек, свързан с един кандидат за кмет, не може да бъде отминато. Разправа със „странични жертви“ е похват от терористичния арсенал и няма нищо общо с демократичните ценности на цивилизационния ни избор. Още повече когато става дума за жертва на изнудване, потърсила полицейска и прокурорска закрила. Надяваме се, че компетентните органи ще вземат отношение по случая и подобни тактики няма да се превърнат в практика.

Ние, обединеният комуникационен сектор, се присъединяваме към позициите на много от политиците, кандидат-кметовете, обединените журналисти и много други публични организации и личности в категоричното си неприемане на подобни комуникационни практики."