Българската държава не е обмисляла да закрива Българския културен институт в Москва и да поиска от Русия да направи същото със своя културно-информационен център (КИЦ) в София, съобщи Министерството на външните работи (МВнР) в отговори на въпроси на Клуб Z.

"Закриването на културните центрове в двете държави би било крайна мярка и МВнР не е обмисляло подобна стъпка", се казва в имейл на министерството до редакцията. 

Спекулации за такава реакция се появиха, след като Външно реагира остро изявление на спорна инициатива на руското посолство - да организира в руския КИЦ изложба по случай 75-годишнината на 9 септември 1944 г. - датата на комунистическия преврат у нас, осъществен при окупацията на страната ни от Червената армия.

Оказва, че руският КИЦ, който в цитирания случай действа открито като кремълски пропаганден център, съществува у нас по силата на двустранна спогодба от комунистическите времена - 1975 г.

Българската държава харчи по половин милиона лева на година, за да поддържа Българския културен институт в Москва, става ясно от мейла на министерството. 

"Ежегодният бюджет на Българския културен институт в Москва се утвърждава съобразно заложената програма и необходимата издръжка за неговото поддържане и функциониране. За 2018 г. той е в размер на 499 000 лв., а за настоящата 2019 г. е в размер на 530 000 лв.", се казва в него.

Спорно е дали тези пари биха могли да намерят по-подходящо приложение за развитието и популяризирането на българската култура в Европа. 

Според отговорите на министерството: Българският културен институт работи на територията на различни региони в Руската федерация с цел разширяване на достъпа на руски и граждани на други страни до образци на българската култура.

Министерството посочва, че в програмата на института са включени събития, чрез които "се популяризира българската история и култура като част от европейското и световно наследство и цивилизация, както и съвременните постижения и автори във всички области на културата и изкуството".

Освен това институтът обяснява на руснаците ролята и мястото на страната ни в ЕС, който вече години наред е обект на агресивна руска пропаганда и дезинформация и който на наложи на Русия серия от санкции заради насилственото откъсване на Крим от Украйна и подкрепата за сепаратисткия бунт в Донбас.

Ето как на този фон Външно вижда ролята на Българския културен институт в Москва: 

"Институтът, съвместно с българското посолство в Руската федерация, популяризира важни събития, свързани със страната ни, каквото например беше успешното провеждане на първото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Организираните инициативи през този период доведоха до увеличаване на видимостта и престижа на България като пълноценен член на ЕС и сред страните извън Евросъюза".

Що се отнася до Руския културно-информационен център в София Външно пояснява, че той е приемник на Дома на съветската наука култура в София от комунистическо време. 

"Според информацията от архивни документи статутът, дейността и предаването на сграда за Дом на съветската наука и култура в София са уредени в спогодби от 1975 година между двете правителства", се казва в отговорите. "Министерството на културата няма и не е имало финансови и други ангажименти по отношение функционирането на Руския културно-информационен център в София". 

На убесайта на руския КИЦ могат да бъдат открити информации като тази, чието заглавие наполовина е написано на руски и наполовина - на български.

Друга информация разказва за "международния проект SputnikPro" на близката до Кремъл информационна служба, която ЕС цитира като един от главните инструменти на руската хибридна пропаганда.