Прессекретариатът на държавния глава Румен Радев разпространи позиция по казуса "ПИК". В нея се осъждат не само "замърсената медийна среда в България и целенасоченото разбиване на професионалните и етични стандарти в българската журналистика", но и се набляга на политиците, които на думи осъждат подобен род "медии", а в същото време ги легитимират.

Както е известно, миналия четвъртък ПИК разпространи нецензурирани снимки, придружени с текст, като опит за компрометиране на приятелката на кандидата на "Демократична България" за кмет на София Борислав Игнатов, а чрез нея и номинацията му. Това предизвика безпрецедентно медийно обединение на десетки медии и над 100 журналисти под наслов "Днес е денят" - срещу подобни похвати и липса на елементарна хигиена в журналистиката. От Асоциацията на европейските журналисти в България също излязоха с декларация, като призоваха партии и бизнес да бойкотират реклами и участия в ПИК и да декларират това публично.

Ето какво се казва в позицията на прессекретариата на президентството:

"Във връзка с отправени редица запитвания от граждани и представители на медиите за отношението на президентската институция към вулгарните публикации и дейността на "ИА ПИК", Прессекретариатът на държавния глава разпространява следната позиция:

Президентската институция нееднократно е поставяла въпроса за замърсената медийна среда в България и целенасоченото разбиване на професионалните и етични стандарти в българската журналистика. Превръщането на определени медии в инструмент за политическа саморазправа създава заплаха не само за свободната журналистика, но и за гражданското общество.

Двулична в този контекст е позицията на политици и партии, които публично осъдиха този уродлив подход, но същевременно легитимират "медиите", които го прилагат, с подкрепа, участие и близки лични отношения. Надяваме се това да е началото на дебат, който да доведе до оздравителен процес в българската журналистика."

Днес с декларация излязоха и от Българската асоциация на ПР агенциите (БАПРА) и Българското дружество за връзки с обществеността (БДВО). 

"Ние, членовете на БАПРА и БДВО, категорично заявяваме, че са прекрачени граници на нормалната предизборна агитация, посочват асоциациите ПР бранша. - Кибернасилието, както и всяка друга форма на насилие е абсолютно недопустимо не само от комуникационна гледна точка, но и от човешка. Предизборните кампании трябва да са място за съревнование на идеи и визии за развитието на обществото ни. А не поле за мръсни лични нападки, целящи да уязвят достойнството на хора, нямащи нищо общо с политиката."

С позиция излязоха и БНТ и БНР съвместно с Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), в която членуват и Нова телевизия и бТВ. Нова тв официално обяви тази позиция и на сайта си и в новинарските емисии. бТВ все още не е. Поантата в нея беше, че медиите трябва да се уважават помежду си.