Тече разследване на Специализираната прокуратура, ДАНС и МВР, потвърди вътрешният министър Младен Маринов пред БНТ на въпрос вярно ли е, че има арести на членове на ръководството на Национално движение "Русофили". Очаква се утре институциите да дадат подробности по случая - в това число и официално да потвърдят дали разследването, което се води, е за шпионаж в полза на чужда държава. 

Кой обаче представлява и стои зад НД "Русофили" и какво знаем движението? 

"Национално движение „Русофили“ е гражданска, неправителствена организация, учредена в София на 19.01.2003 г.  Тя е приемник и продължител на идеите и традициите на русофилството, възникнало в България в края на ХІХ век по време на Възраждането. Основната цел на движението днес е да развива приятелството и сътрудничеството между България и Русия на основата на историческите традиции, православно-християнските и славянските идеи и ценности.Национално движение „Русофили“ се самоопределя като патриотична организация. Днес „Русофили“ е най-голямата неправителствена организация в България. Към септември 2016 г. тя има 224 организации и  повече от 35 000 организирани членове", се твърди на сайта на движението.

Движение "Русофили" и особено неговият председател Николай Малинов се смятат за топлата връзка с ген. Леонид Решетников, бивш шеф на информационно-аналитичното управление на външното разузнаване на Русия, и руския инвестиционен банкер Константин Малофеев, когото САЩ и Европейският съюз санкционираха заради предполагаема финансова подкрепа за руските подразделения в Украйна, но в България е по-познат с връзките си с бившия банкер Цветан Василев.

Името на Решетников особено нашумя около президентските избори в България и ролята му около лансирането на кандидатурата на сегашния държавен глава Румен Радев. Преди време генералът предизвика политически скандал в България, когато се завъртя интригата, че на среща с Корнелия Нинова той е препоръчал на БСП да издигне за президент Радев - нещо, което Нинова твърдо отрече.

През 2015 година Малинов и Малофеев искаха да погълнат частната телевизия TВ7. По същото време в едно интервю Малофеев обяви, че връзката му с Малинов е "много близка" - и предсказа "брилянтно бъдеще" за русофилите.

На парламентарните избори през 2017 г. Малинов се кандидатира от листата на „Обединените патриоти“, но не успя да спечели мандат. През 2015 г. напусна Българската социалистическа партия, обвинявайки я, че се държи като "враг на Русия".“

Малофеев заедно с ген. Решетников е създател и водач на „Двуглав орел”, една твърде интересна организация. Тя поддържа идеята за възраждане на монархията в Русия и иска от 2024 г. да се върне царската институция. "Русия трябва да се възстанови като империя", пише в манифеста ѝ, но империя, основана на православието, която работи "срещу лъжеимперията, налагаща ни антихристиянски ценности". Движението подкрепи категорично Путин, защото "само волята и мъдростта на президента, неговият искрен патриотизъм и вяра в Бога нивелират системните недостатъци на демокрацията като форма на управление". От профила на Решетников на сайта на "Двуглав орел" е ясно, че той има ордени от всякакъв вид отцепнически територии - Приднестровието, Южна Осетия и Република Сръбска.