Най-голямата работодателска организация – КРИБ, организира кръгла маса за промени в законодателството срещу киберрекета. На нея са поканени представители на ГДБОП, прокуратурата и парламента и ще бъде проведена следващата седмица. 

"Киберрекетът е една от големите заплахи пред бизнеса и е необходимо законодателство, което да ни предпазва. Трябва по-стриктно и сериозно законодателство, така че тези хора да имат една спирачка пред дейността си", заяви заместник-председателят на КРИБ и главен изпълнителен директор на „Сименс България" Боряна Манолова пред Нова телевизия.

Тя припомни, че компания „Сименс” вече е предложила т. нар. Харта на доверието, която много международни компании са подписали. 

„Ние смятаме, че трябва да се обединят усилията в България, но не само на бизнеса, но и на изпълнителната и законодателната власт.

Киберрекетът е една от големите заплахи за бизнеса не само в България, но и в световен мащаб. Никой не е застрахован. Затова бизнесът инвестира много в киберсигурност”, добави тя.

Боряна Манолова коментира и преговорите за привличане на германския гигант „Фолксваген“ в България. 

„В България има предпоставки и условия за инвестиция като завода на „Фолксваген”. И сега имаме много компании, които произвеждат автомобилни части. Те са изключително успешни и смятам, че сме подготвени за това”, посочи тя.

По думите й бизнесът се готви и за предстоящи негативни фактори в икономиката, които се виждат с началото на рецесията в Европа и в Германия, както и за възможен Брекзит без сделка.

„Затова компаниите инвестират в различни буфери, но мисля, че най-вече трябва да се инвестира в обучението и качеството на персонала, за да бъдем конкурентоспособни”, уточни тя. 

И призова бизнеса да инвестира в обучението на кадри.