Правителството ще започне преговори за разтрогване на договора за изкупуване на ток между НЕК и т. нар. американска централа  - „Контур Глобал Марица изток 3“ АД.

Това реши Министерският съвет днес, като дава мандат за старт на преговорите на министърката на енергетиката Теменужка Петкова, на финансовия министър Владислав Горанов и на ресорния вицепремиер. Те ще трябва да водят разговорите и с теца, и с Главна дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия.

Мотивът за решението - ЕК е образувала производство на основание подадена жалба от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В нея се твърди, че договорът за изкупуване на електрическа енергия представлява несъвместима държавна помощ по европейските правила. 

Договорът между НЕК и "Марица изток 3" е от 2001 г.

КЕВР (тогава все ДКЕВР) подаде жалби за нерегламентирана държавна помощ при договорите за изкупуване в ЕК още преди години срещу дългосрочните договори на ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3“ и ТЕЦ "AES Марица изток 1“.

Регулаторът тогава поиска да бъде направен анализ на ситуацията и Европейската комисия, която е регулаторът на търговските отношения в рамките на ЕС, да се произнесе дали има нерегламентирана държавна помощ. Преди това комисията за енергийно и водно регулиране поиска преразглеждане и промени в дългосрочните договори.

Жалба срещу централите подадоха и работодателските организации тогава.