"Случващото се е малко странно, малко повърхностно и засега въпросите са много повече отколкото отговорите."

Това коментира политологът Огнян Минчев пред БНР по повод на т. нар. шпионски скандал.

Според него "скандалът е в развитие и това, което предстои да видим, ще бъде по-значимо от това, което вече сме видели".

Огнян Минчев отбеляза, че българската политическа класа по принцип се страхува от Русия и има защо. А това, което става сега, смята политологът, е неконвенционално, нещо, което рядко се случва. 

Той добави, че му "звучи повърхностно, засегнатите личности, не че част от тях не са много видими представители на руското лоби в България, но има и много по-мощни, в политически план, представители, които оставят извън това, което се случва".

Минчев се спря на хипотезата, че случващото се ще се използва като оръжие от властимащите в контекста на приближаващите местни избори

"Това, разбира се, е възможна интерпретация, но на мен лично ми се струва, че тя не би могла да бъде единствената. В България много, много рядко управляващите си позволяват да атакуват Русия. Няма смелост в политическата класа категорично да защитава българските интереси срещу руско посегателство, дори и в най-ревностните европолитици. 

Много, много рядко в България управляващите си позволяват да говорят за Русия или да предприемат мерки по отношение на Русия, които са свързани с подобен тип квалификации, каквито днес срещаме", каза той.

"Ако акцията се основава на реална заплаха, това е реалната заплаха на подготвяне на сериозен удар срещу настоящото статукво в България", заяви още Минчев.

Той коментира и интерпретацията на скандала през хипотезата за натиск от евроатлантическите ни партньори с цел да бъдат предотвратени хибридните атаки срещу България, идващи от Русия:

"Ако това беше обяснението на нещата, нямаше да се разиграва на равнището на Николай Малинов, Ваня Добрева и т.н. В България има много по-сериозни фактори, които гарантират руското влияние в българските икономика и политика и във вземането на институционалните решения. Ако имаше такъв натиск, той нямаше сигурно да остави без последствие и видимите лобисти на руските интереси в България. В парламента можем да посочим лидери на партии, заемащи позиции, пряко подкрепящи интересите на Русия и в ущърб на българските интереси - и по отношение на самолетите Ф-16, и по отношение на "Белене".